50 преподаватели, студенти и служители на Националната художествена академия се

...
50 преподаватели, студенти и служители на Националната художествена академия се
Коментари Харесай

Художествената академия протестира

50 преподаватели, студенти и чиновници на Националната художествена академия се събраха на митинг пред образователното заведение. Те се бунтуват против осведомителното затъмнение и метода, по който се харчат държавните пари във висшето учебно заведение. Демонстрацията върви с мотото " Край на мълчанието в Академия ".

Основните претенции са за обезпечаване на достъп до информацията за решенията на управлението в НХА, промени в правилника за избиране на нови членове на Академичния съвет, възстановяване изискванията на работа, ремонт и поддръжка на ателиетата във всички здания и осъвременяване на техническата база. Протестиращите упорстват още за прекъсване на годишното неаргументирано увеличение на семестриалните такси, увеличение на средствата по фонд " Развитие ", да се изплащат възнагражденията на моделите и хоноруваните преподаватели, както и самото възнаграждение да бъде обновено.

" Едни от най-видните персони на България са възпитавани тук и желаеме да има такава последователност, да покажем, че работят създатели и персони, които не могат да бъдат подценявани. За това излязохме на безмълвен митинг и не предприехме по-радикални ограничения, тъй като, макар че не ни се заплаща, продължаваме да работим, с цел да не ощетяваме младежите, които мечтаят да се занимават с изкуство ", изясни преподавателката Дима Каприева пред news.bg.

По думите на Каприева доста хора от Академията са възмутени от отношението, което има управлението – освен не се извършва контрактуваното по Колективен трудов контракт, само че се отхвърля и информация по един недодялан и нахален метод. Отговорът обаче бил - " няма пари и нищо не може да се направи ".

Преподавателите няма да стачкуват, а ще продължат да работят. Доцент Вержиния Маркарова уточни обаче, че в случай че няма съответна реакция от страна на управлението на Академията, преподавателите ще помислят и за последващи ограничения.

Ректорът на Академия професор Николай Драчев не схваща митинга на преподавателите. Той отхвърли изказванията на протестиращите пред news.bg, че има злоупотреби със дотациите. " Няма такова нещо ", изрично съобщи той и сподели, че са направени инспекции от всички институции и не са открити нарушавания на финансовата дисциплинираност. Задълженията на Академията са в размер към 600 - 700 хиляди лв..

Професор Драчев призна и, че фактически има проблеми с финансите, тъй като Академията е в преразход. Проблем със заплатите имало обаче единствено за ноември. Предстои среща с министъра на образованието. Въпреки това заплатите на преподавателите и стипендиите на студентите се изплащат постоянно, посочи Драчев.

По думите му е трябвало още юни или юли да се спре образователният развой в Академията, защото нямали средства за отопление. Учебното заведение има и доста други проблеми. Ректорът е подготвен на разговор с преподавателите, с цел да ги успокои, че ще си получат заплатите и че няма злоупотреби със дотациите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР