50-годишна жена от село Страхилово беше върната от оня свят

...
50-годишна жена от село Страхилово беше върната от оня свят
Коментари Харесай

Лекари спасиха жена от Търновско, която умря 6 пъти

50-годишна жена от село Страхилово беше върната от „ оня свят ” в отделението по кардиология в регионалната болница „ Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново. Пациентката постъпва в Спешното поделение с инфаркт и няколко пъти изпада в клинична гибел.
Благодарение на бързите дейности на дежурния екип и доктор Николай Копаранов дамата е избавена, написа в. „ Борба “.
Случаят е от края на декември. Жената, която страда от хипертония, почувствала болежка в гърдите. Веднага потърсила помощ в Полски Тръмбеш, само че след прегледа е ориентирана за домашно лекуване. Състоянието ѝ не се подобрило и брачният партньор ѝ решил да я докара в регионалната болница.

Лекарите откриват, че дамата е получила инфаркт и незабавно е била призната от медиците. Това се оказва решаващо, защото идващите часове дамата изпада към 5-6 пъти в клинична гибел и се постанова да я реанимират, с цел да възстановят дишането и сърдечната активност.

След като е нормализирана, пациентката е вкарана в инвазивната лаборатория, където ѝ е направена коронарография и са сложени два стента на местата, където е открито задръстване на артерията. След няколко денонощия в отделението положението на дамата се подобрило и е изписана малко преди Нова година.

„ Пациентите с инфаркт постоянно изпадат в сходни положения, налагащи реанимация. Ако това се случи в къщи или на работно място, няма кой да им помогне и тогава изходът е съдбовен. Така че дамата е имала шанс, че е достигнала до болничното заведение и това е избавило живота ѝ ”, изясни доктор Хараламби Бенов, шеф на кардиологичното поделение в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ”.

В момента медиците работят на цялостни обороти, защото есенно-зимния сезон е най-тежък за сърдечно болните пациенти. Отделението е с трето равнище на подготвеност и разполага със модерна инсталация. В него постъпват пациенти с най-тежката и незабавна сърдечно-съдова патология.

За предходната година през кардиологията са минали общо 3170 пациенти освен от Великотърновска област, само че и от прилежащи райони, защото от няколко години в регионалната болница се слагат кардиостимулатори. Тук се лекуват заболели от Плевен, Русе, Търговище, Габрово, Разград и други градове.

Инфо: novinite.eu

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР