50-годишен българин е изтрит от регистрите у нас и живее

...
50-годишен българин е изтрит от регистрите у нас и живее
Коментари Харесай

Без гражданство и без ЕГН: 50-годишен българин е изтрит от регистрите у нас

50-годишен българин е заличен от регистрите у нас и живее без поданство и без ЕГН

Мъжът е писал неведнъж молби до институциите, само че без резултат. Защо Иван Стефанов се оказва лице с татковина, само че без страна споделя репортаж на

Това е Иван Стефанов. Роден през 1970 година в София. Майка му е рускиня, а татко му българин. Мъжът в никакъв случай не е живял в Съветския съюз. Получава обучение в българско учебно заведение и две години служи в българска казарма.

"87-ма година аз, когато съм бил дори малолетен, си получавам първия български зелен паспорт ", сподели Иван Стефанов.

През 2000 година получава българска персонална карта. 18 години по-късно обаче от районната община "Сердика " споделят, че съгласно акта му за раждане той не е българин.

"След изваждане на препис на акта за раждане, където ми беше преписано поданство на Съюз на съветските социалистически републики, което в никакъв случай не съм имал ", сподели още Стефанов.

Това демонстрира и писмо от съветското посолство, в което се показва, че Иван в никакъв случай не е бил и не е техен жител. Заличен е обаче и от българските регистри. А от община "Сердика " упорстват да върне всички персонални документи, с които разполага.

"Към днешна дата съм с невалидни документи и без ЕГН ", добави той.

Иван написа до Министерството на правораздаването, омбудсмана и община "Сердика ", откъдето в действителност издават препис на акта му за раждане с погрешно наличие. Оттам обаче му дават отговор, че неточност няма. А от Министерството на правораздаването го поучават да кандидатства за българско поданство, с цел да получи годни документи с ЕГН.

"Обещаха ми надали не бързо да се случат нещата, само че за мен това е засегнатост и мисля, че не е редно. Те ми зачертават 50 години от живота. Без ЕГН действително видяно няма по какъв начин. Даже за някои документи като допуск и до такава степен ", добавя Иван Стефанов.

Така страната лишава правата му, само че не и отговорностите към нея.

"Плащам си всичко все едно съм българин, нали?! Нито мога да пътувам, не съм дал своя вот. Реално видяно аз няма по какъв начин да имам семейство оттук насетне. Вие ме виждате, само че настояват, че ме няма. Казват, че ще бъда премахнат от националната база данни ", споделя той.

От община "Сердика “ дадоха обещание за отговор в най-кратък период, защото кметът на региона е под карантина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР