+++ 50 години – 50 автомобила: лимитирана малка серия за

...
+++ 50 години – 50 автомобила: лимитирана малка серия за
Коментари Харесай

BMW 3.0 CSL: бояджийско изкуство от Ландсхут под знака на най-мощната буква на света.

+++ 50 години – 50 автомобила: лимитирана дребна серия за юбилея на BMW M GmbH
+++ Eксклузивните дизайнерски акценти на специфичния модел са дело на бояджийския завод Individual на завода на BMW Group в Ландсхут

BMW M GmbH, учреденото през 1972 година отделение за моторни спортове на BMW Group, показа най-ексклузивния си специфичен модел на всички времена за своя 50-годишен рожден ден: BMW 3.0 CSL (среден разход на гориво: 11,0 л/100 км; CO2 излъчвания (комбинирани): 249 г/км съгласно WLTP; данни съгласно NEDC: – ). Строго лимитираният до 50 екземпляра специфичен модел препраща към историческото BMW 3.0 CSL – „ Batmobil “ – от началото на 70-те години на предишния век и получава самостоятелно лаково покритие с помощта на компетентността на завода на BMW Group в Ландсхут. Около 20 екстериорни съставния елемент на неповторимия дизайн на специфичния модел са облагородени от експертите по боядисване в Ландсхут. Някои от съставените елементи, направени от армирана с въглеродни влакна пластмаса (CFRP), също са направени в Ландсхут.

Заводът в Ландсхут има огромен опит при специфични бояджийски работи като тази. В допълнение към дребните серии и персонализираното боядисване, над 1200 боядисани пластмасови елементи каросерията в към 40 серийни и 200 персонализирани цвята напущат завода всеки работен ден. Това е към 273 000 съставния елемент годишно. Сега компетентността на Ландсхут във връзка с самостоятелното боядисване се употребява също и за 50-те BMW 3.0 CSL, в това число предните и задните странични панели, покрива и задния спойлер, предната и задната ризница, праговете, капака, карбоновия покрив и задната врата.

Предният похлупак и покривът – и двата направени от ултралек CFRP – също се създават в завода на BMW Group в Ландсхут в комплициран, високоспециализиран индустриален развой. Благодарение на огромния дял на карбоновите елементи, BMW CSL 3.0 има съответствие мощност/тегло от единствено 2,9 кг на к.с. – умна олекотена структура за BMW M Автомобил от най-голям клас.

Фактът, че BMW 3.0 CSL комбинира най-хубавото от пет десетилетия опит в моторните спортове, се показва и извън: неговото лаково покритие е в стила на класическите спортни коли. Автомобилът се отличава с присъщите за М ленти в наследник, тъмносин и червен цвят, наричани и Livery, върху главно лаково покритие в алпийско бяло. Линиите на каросерията следват динамичните преходи на повърхностите и по този метод акцентират мощната хармония на купе.

Точно тези линии са били огромно предизвикателство при лакирането на детайлите, сподели ръководителят на плана доктор Кристиян Кох: „ Преходите на М лентите от един детайл към прилежащия би трябвало да бъдат безусловно съвършени. Така да вземем за пример лентите на страничните панели би трябвало да са на безусловно същата височина като на вратите, с цел да се получи хармонична картина. Необходим е огромен бояджийски опит, самостоятелни умения и нюх. “ Защото за разлика от доста други специфични модели с ярка визия тук лентите не са от фолио, а са лакирани. Необходимо е и тясно съдействие със експертите от завода на BMW Group в Динголфинг. Защото с изключение на върху каросерията там се нанася и лаковото покритие на вратите.

В самостоятелния бояджийски завод в Ландсхут особено е създаден развой за такива сложни задания: дизайнът на линиите се проектира върху съответния съставен елемент благодарение на лазерен проектор, тъй че да пасне навръх връзката към идващия детайл на каросерията. Маскирането, т.е. прецизното облепване на разграничителните линии сред обособените цветни зони, се прави ръчно от особено подготвени експерти около лазерните проекции. Необходими са до осем особено направени контурни фолиа и до седем пласта багра за всеки подробност.

Освен М лентите експертите от Ландсхут нареждат ръчно и надписа „ M Power “ на задния спойлер и „ 50 “ върху покрива. Тези определящи визията на специфичния модел елементи също са маскирани на ръка. За разлика от Livery-лентите, специалистите от Ландсхут не разкриват пластове багра, а забележимия въглерод. Това води до леки вдлъбнатини на повърхността - а високотехнологичният материал на съставените елементи също може да се усети на досег.

Отделните екстериорни съставни елементи на BMW 3.0 CSL се сглобяват във високотехнологичен завод за сглобяване в Моостенинг, част от завода на BMW Group в Динголфинг. След обширни финални приемни проби, всеки от 50-те автомобила BMW M най-сетне се изпраща до BMW Welt в Мюнхен, с цел да бъде предаден на клиента.

„ Горди сме, че занаятчийския опит и иновативността на нашите високоспециализирани експерти по боядисване за следващ път способстват за основаването на един толкоз извънреден специфичен модел като BMW 3.0 CSL “, споделя доктор Кристиян Кох.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР