5-серийният документален филм "Съ нами Богъ" представя неразказваната историята на

...
5-серийният документален филм "Съ нами Богъ" представя неразказваната историята на
Коментари Харесай

Премиерата на филма Съ нами Богъ е на 16 септември в Дом на киното

5-серийният документален филм "Съ нами Богъ " показва неразказваната историята на Третото българско царство. Премиерата е на 16 септември от 19.00 ч. в Дома на киното в София, оповестиха от пресцентъра на Столичната община.

Ще бъдат излъчени и петте серии /х 44 мин./ с антракт и коктейл за публиката. Сериалът е сниман в 13 страни и 36 града из цяла Европа. Сниман е с кинокамера. Партньори на продукцията са международни институции като дворците Шьонбрун, Версай, Ермитажа, Петерхоф, манастирите "Свети Франциск " в Асизи и Атон, "Комбург " в Кобург, както и доста други.

"Това е роман за смисъла на новоосвободеното Българското царство през тези бурни години. Това е скъсаната страничка от общата ни европейска история, която не бе разрешено на България да опише ", изяснява режисьорът Степан Поляков, който е и сценарист.

Сериите може да се гледат и поотделно без да се губи сюжетната линия. Всяка от тях има и лично заглавие. Историята стартира още от основаването на Първата българска страна, минава през Второто българско царство, рухването под османско господство, съхраняването на духовността в Атон и бурните събития сред 1878 и 1947 година Основните фигури са на тримата монарси - княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му - цар Борис Трети. Трима владетели, от които никой няма да живее щастливо.

За първи път европейската история е разказана през въздействието на България по това време. Фактите са подкрепени и от в никакъв случай непоказвани извънредно забавни документални видео фрагменти и фотоси. Автор на музиката и аранжиментите е композиторът на столетието и създател на именитата група "Диана Експрес " Митко Щерев.

Може би най-голямото предизвикателство за мен беше да сътворя музиката за този филм, без значение, че съм написал музиката на над 35 игрални кино лентата и 5 сериала, споделя той. Тук трябваше да работя в региона на класическата музика и то в стиловете готика и предкласика, споделя композиторът.

Във кино лентата има над 30 музикални тематики от разнообразни столетия. Текстът на финалната ария "Свят " е на поета Александър Петров / "Нашият град ", "Бъди, какъвто си ", "Оставаме "/ В сериала взе участие и цар Симеон Втори. Той е първият коронован монарх в света, който играе самичък себе си. Той е директен потомък на Краля Слънце Луи ХIV, на последния френски крал от Бурбоните Луи Филип и е първи братовчед на британската кралица Елизабет, към която неофициално се обръща с "Братовчедката Бети ".

Въпреки сериозната поддръжка към продукцията от институциите тя е изцяло самостоятелен и частен план. Снимките са почнали още в края на 2015 година в двореца Врана и са траяли до октомври предходната година, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР