5 са заразните болести, които върлуват из Враца, сочат данните

...
5 са заразните болести, които върлуват из Враца, сочат данните
Коментари Харесай

РЗИ: 5 заразни болести върлуват из Враца, ето кои са те

5 са заразните заболявания, които върлуват из Враца, сочат данните на Регионалната здравна ревизия. Общият брой на заболелите през предходната седмица е 115, излиза наяве от седмичния бюлетин на здравните управляващи.
Най-голям е делът на разболелите се от ковид. За интервала от 12 до 16 септември записаните случаи са 108. Трима души лепнали ротавирус, двама – туберкулоза, а по един човек се е заразил с варицела и салмонелоза, регистрират от РЗИ. 
Ротавирусът и варицелата върлуват най-вече измежду децата. Първото заболяване е най-честата причина за диария при дребните.  Варицелата пък е тип шарка, която се предава по въздушно-капков път.
Туберкулозата е заболяване, което в случай че не се лекува води до гибел при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, само че не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат най-вече хора с потисната имунна система.
Салмонелозата е заразна токсикоинфекция, от която боледуват както домашни и диви животни, по този начин и хората. Поразява тънкото черво и се предизвиква от бактерията Салмонела. Заразяването става след изразходване на сурово или алангле месо и субпродукти, добити при преработката на заболели от салмонелоза животни
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР