5 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния

...
5 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния
Коментари Харесай

359 са вече потвърдените случаи на коронавирус у нас

5 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния действен щаб, заяви здравното министерство. Така общо доказаните у нас случаи на COVID-19 стават 359. Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на COVID-19. Новите случаи са разпределени както следва: два в София, един в Плевен, един в Монтана и един в Благоевград.

113 са лицата с доказан COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдаване в болнични условия, като 13 от тях са интубирани. 56% от пациентите са мъже. Средната възраст на лицата, дали позитивна проба за новия ковид, е 45 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 11; Бургас – 14; Варна – 17; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 5; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 5; Плевен – 9; Пловдив – 21; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 223; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 3.

Общо излекувани досега са 17 лица.

От сряда карантината в Банско ще бъде свалена, стана ясно тази заран от думи на шефа на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От през днешния ден той дава брифинг единствено заран, а в 17 часа здравното министерство оповестява настоящите данни за инфектираните. От 1 април за курортния град ще важат същите ограничавания, както и за останалата част от страната.

На въпрос дали разходките по бул. " Витоша " са публично неразрешени и дали ще се глобява за това, шефът на щаба отговори, че разходките в пешеходната зона по време на зараза е демонстрация на безнаказаност. Той добави, че от хората се чака да отидат до магазина " един път на три дни " и да си купят нужните артикули, да отидат до аптека, банка или да се придвижат до работните си места.  " Абсолютно неразрешено е да се вършат всевъзможен тип разходки на разнообразни места ", безапелационен бе той и разясни, че получава извънредно доста мейли по тематиката за разходките, само че към този момент не може да им дава отговор.

" Лично ревизирах през вчерашния ден, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски казусът е значителен в световен мащаб. Във Франция са поръчани 1 милиарда маски и няма. Изчерпват се защитните дрехи, има огромен недостиг на проби, заболяването евентуално до сряда ще надвиши 1 млн. в света ", добави той.

17 от инфектираните в България са медицински личен състав, разгласи на вчерашния брифинг шефът на щаба.   Средната възраст на умрелите е паднала на 66 години, натърти той. При всички умряли под 70 години има съпътстващи болести като хипертония, астма, сърдечно-съдови болести. Имало обаче 37-годишен пациент в болница " Света Ана ", който бил интубиран и не било известно да има нещо съпътстващо.

Вчера Мутафчийски въпреки всичко разгласи нещо успокояващо. Според него за тези, които са излекувани от ковид, се допуска, че са построили имунитет. За 14 лица се счита, че са оздравели. Общо 7000 са направените проби досега.

На въпрос какво ще каже за цялостните улици в България, той разгласи, че е единствено въпрос на време да се вземе като мярка излизането от домовете единствено против декларация.

Осем към този момент са жертвите от ковид в България. Последната е жена на 51 г. , която е умряла в болничното заведение в Благоевград, оповестиха  от Министерството на здравеопазването. Починалата в неделя е щерка на 7-та жертва на ковид - възрастна жена (74 г.), настанена за лекуване също в Инфекциозното поделение в болничното заведение в Благоевград. Първоначалните резултати от тестванията и на двете са били позитивни за COVID-19. Те са били настанени за лекуване, а след утежняване на положението и на двете са интубирани и преместени в реанимация. Възрастната жена е имала съпътстващо белодробно заболяване и хипертония, а щерка й е страдала от астма.

Относно подозренията, че умрелият в събота в Благоевград пациент от Банско не е бил инфектиран с ковид, ген. Мутафчийски обясни, че мъжът е проявявал всички признаци на COVID-19 и е дал една позитивна проба. Общинският спешен щаб в Банско разгласи през уикенда, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от ковид. „ Дай, Боже, да е по този начин, само че надали, тъй като умрелият е имал всички признаци. И на мен ми се желае да не е “, сподели Венцислав Мутафчийски пред бтв.

Според епидемиолозите е отминала вълната на грип вид Б, само че се задава вълната на ковид. Ген. Мутафчийски предизвести, че най-тежките времена от разпространяването на болестта занапред предстоят. За следващ път той прикани да се съблюдават наложените ограничавания. 

Пикът на ковид у нас ще е по Великден, предизвести шефът на Националния център по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и от Националния действен щаб. Той говори в предаването " Събуди се " по Нова тв.  И проф. Кантарджиев призова хората да излизат единствено за храна и медикаменти. Според него диагностицираните с ковид би трябвало да си останат четири седмици у дома. 

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пък разгласи, че той ще предложи да падне тежката карантина на Банско и града да мине към режима на всички останали. Дали това обаче ще стане, ще бъде решено през днешния ден от целия действен щаб.

Първите 1000 души, които ще бъдат изследвани с бързи тестове за ковид, ще са полицаи, изясни ген. Мутафчийски. Тестовете ще бъдат осъществени в МВР-болница и се чака да стартират от на следващия ден. На базата на дадените от тях резултати ще се прави статистически модел. 

 

Военен от Пловдив е признат в болница с COVID-19 и е интубиран е 

49-годишен старши сержант с потвърдено заболяване от коронавирус  е признат за лекуване в болница „ Пълмед “ в Пловдив, оповестява Министерство на защитата. Военнослужещият е от военно формирование 44 220 – Пловдив. От 17 март той е в домакински отпуск, който прекарва в град Карлово, където живее. По време на отпуска военнослужещият е бил в контакт със собствен непосредствен, завърнал се от Англия. От 23 март старши сержантът е с висока температура и кашлица.

На 28 март военнослужещият е признат в МБАЛ-Карлово, а от през днешния ден е настанен в болница „ Пълмед “ в Пловдив, където е интубиран. Старши сержантът е с съпътстващо заболяване-диабет.

От 17 март военнослужещият не е бил в контакт със свои сътрудници от военното формирование, оповестиха от военното министерство. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР