5% ръст на несъстоятелностите в България и 21% на глобално

...
5% ръст на несъстоятелностите в България и 21% на глобално
Коментари Харесай

Иде вълна на фалити у нас и по света

5% растеж на несъстоятелностите в България и 21% на световно равнище предвижда Allianz Trade за 2023 година

Увеличават се и периодите за междуфирмени разплащания, сигнализират експертите 

21% растеж на банкрутите на световно равнище и 5% в България за 2023 година предвижда в регулярния си отчет водачът в застраховането на търговски заеми Alllianz Trade. Очакванията на специалистите са вълната от несъстоятелности да продължи и през 2024 година с още 4% приблизително нарастване по света и още 5% у нас.

Възходяща наклонност e налице още през предходната година с 2% световен растеж и 1% в България. В Европейския съюз и изключително в Западна Европа трендът даже е доста над тези равнища – надлежно 18% и 22%.

“В половината от страните, които следим, през 2023 година банкрутите ще се повишат до равнища по-високи от тези преди Коронавирус рецесията. През 2024 година това ще е обстановката в три от пет страни по света. ”, предвиждат специалистите в годишния отчет на Allianz Trade. Според техния разбор в България се чака през 2024 година банкрутите да бъдат с 20% повече от тези през 2019 година.

“Въпреки че следим от близко данните за несъстоятелностите, постоянно обръщаме внимание, че поради тежките административни процедури и други специфики у нас техният брой като безспорна стойност е доста невисок спрямо броя на записаните компании. Съответно самичък по себе си този знак не е толкоз значещ за риска в бизнес средата, само че когато наред с него се насложат и други, като да вземем за пример увеличение на междуфирмената задлъжнялост и удължение на периодите за междуфирмените разплащания, обстановката несъмнено заслужава нараснало внимание и защитни ограничения. ”, изяснява Камелия Попова, Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade.

Според разбора на Allianz Trade в България през последната година у нас съвсем не се следят банкрути на огромни компании, а ударът е главно върху дребния и междинния бизнес. Сред най-пострадалите са по-малки търговци на горива и местни бензиностанции, както и транспортни компании.

“Това обаче не може да е утешение за родния бизнес, тъй като прогнозата за нарастване на банкрутите и то в страни, които са съществени търговски сътрудници и експортни дестинации за България, слага всяка една договорка под значителен риск. Обръщаме особено внимание на Германия, където през 2023 година се чака 22% растеж или 17 800 нови случая и на Румъния, където до края на годината още 7700 компании е евентуално да разгласят неплатежоспособност. ”, прецизира Камелия Попова.

Сериозна е обстановката и във Франция, където през предходната година се регистрира 48% растеж на банкрутите, а прогнозата на Allianz Trade е наклонността да продължи и през 2023 година с 59000 нови случая или растеж от още 41%. До края на годината банкрутите в Обединеното кралство ще набъбнат с 16%, в Италия с 24%, а в Съединени американски щати поради затегнатата политика на разпределяне на заеми с 49%. Полша пък е с най-притеснително предстоящо нарастване през 2024 година по отношение на предкризисната 2019 година – близо 100%.

В същото време специалистите на Allianz Trade изследват и още една тревожна наклонност – удължаването на периодите за разплащанията сред компаниите по света. Средният интервал сред реализирането на договорката и приемането на заплащането се е нараснал с 5 дни до 59 през 2022 година, като това са най-неблагоприятните равнища от рецесията през 2008 година насам. 17% от фирмите по света получават парите си след повече от 90 дни. Паралелно с това пораства и интервалът, в който бизнесите съумяват да осъществят стоковите си наличия и да възвърнат вложенията си в тях. Най-дълго чакат да получат заплащане фирмите в секторите машиностроене, произвеждане на транспортна техника и съоръжение, строителство и електроника.

“Тези процеси трансформират фирмите несъзнателно в кредитиращи институции, което усилва доста рискът от ликвидност. В момента съгласно изчисленията на нашите специалисти на световно равнище “пропастта ” в ликвидността сред компаниите доближава 30 трилиона щ.д. ”, изяснява Камелия Попова. “Всички тези трендове водят до наслагване на рискови фактори, които вършат фирмите, в това число тези в България, по-уязвими. Затова моментът е основен българският бизнес да направи оценка на риска, да е с нараснало внимание към ръководството на паричните си потоци, да не позволява струпване на веселба по вземанията си. Разбира се, един от най-подходящите принадлежности за отбрана е потреблението на застраховка за търговски заеми. ”, добавя тя.

Във времена на икономическа неустановеност наложеният осигурител със сериозна световна мрежа и база данни с мониторирани компании може да окаже сериозна поддръжка на компаниите с навременна информация.  По този метод той може да им помогне да заобикалят неподходящи обстановки с познати или нови търговски сътрудници, както и да подхващат навременни дейности за отбягване на “лоши ” вземания.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР