5 милиона туристи са посетили България за първите седем месеца

...
5 милиона туристи са посетили България за първите седем месеца
Коментари Харесай

5 милиона туристи са посетили България до юли месец, 13% ръст на приходите за полугодието

5 милиона туристи са посетили България за първите седем месеца на годината, нарастването е над 7%.
Приходите за първата половина от годината са с 13% повече спрямо предходната , обобщиха от туристическото министерство, представени от Българска национална телевизия.
От черноморските курорти към този момент обобщават и резултатите от дейния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и фрагментите.
Курортите регистрират добър сезон, като акцентират, че той към момента не е приключил. По южното крайбрежие растежът по отношение на предходната година е от 2.78 % от май до август. „ Макар и непретенциозно, нарастването е реалност ", означават от Регионалната туристическа камара.
На север регистрираният растеж е по-голям. Атанас Карагеоргиев, хотелиер в „ Светите Константин и Елена " предвижда до 7 % растеж, а в градските хотели при записванията даже за септември има нарастване по отношение на предходната година от 15 на 100, регистрира Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Проблемът с фрагментите остава един от най-сериозните, признават и двамата.
" Там, където успяхме да решим въпроса, го взехме решение благодарение на студенти от Украйна. Няма опция. Категорично, няма опция. Нашите деца отпътуват, те са на Терминал 2 ", разяснява Атанас Карагеоргиев, хотелиер.
Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите добавя: " Все още не сме слезли до дъното, занапред предстоят най-тежките ни моменти с личния състав. Засега, особено с градските хотели по-добре се оправяме, нямаме кой знае какъв проблем. "
Във Варна и курортите картината е пъстра - записванията по интернет водят от ден на ден екзотични посетители от Южна Корея, Япония, Индия. Увеличение има при англичани, руснаци, гърци, чехи, поляци, македонци. Всеки посетител е оставил приблизително 48 евро на вечер в града и 86 евро - в Златни пясъци, което от сектора преценят като относително добра цена.
" Можем да кажем, че лято 2017 не завършва. Повтарям - не завършва. Октомври месец за Варна особено със записвания имаме растеж над 10 % по отношение на предходната година ", добавя Косев.
Подобрената инфраструктура и навлизането на нискотарифните самолетни компании последователно доближават Варна към задачата да стане град за туризъм през четирите сезона, споделят още от сектора.
В момента в града се застъпват последните екскурзионни туристи и първите бизнес и конферентни посетители. За създаването на опциите браншът провежда на 27 септември Черноморски туристически конгрес, а от 29 ноември кани на най-голямото туристическо ревю „ Турекспо - дестинация Варна ", където другите компании в бранша ще могат да се договарят непосредствено за идващия сезон.
40 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие по отношение на предходния летен сезон . В контраст на упованията за грандиозни доходи, реализацията е повече от скромна, а и обичайно огромните пазари означиха спад, разясняват от Туристическата Камара в Бургас.
" Една Русия, която за сезон 2017 е изпратила 285 000, а през 2016-а е изпратила 320 000 задгранични свои жители. И това е един спад от 17.8% ", разяснява Иван Иванов - ръководител на Регионалната туристическа камара в Бургас.
Минимално нарастване в броя на туристите това лято регистрират и от частния бранш.
" Ръстът, който отчитаме - тъй като си приказваме между тях - е от порядъка на 1 до 2, 2.5%, само че в случай че ние не работим крепко, не преразгледаме личната си политика във връзка с външните ни контрагенти, в случай че не създадем по този начин - в България фактически ние, хотелиерите и страната, да влагаме в реклама, в подготовка на фрагменти - ще си останем на опашката. Всичко останало е приказки на пазара, аз най-малко съм реалист и от 35 години върша единствено туризъм ", декларира Георги Мицов, шеф на хотел.
Инвестиция в оборотните пазари, ред и успокоение в курортите, готови фрагменти, които владеят непознати езици и облекчение на визовата политика - това са главните пунктове, върху които би трябвало да се концентрира родния туризъм, споделят хотелиери.
" Има нови пазари, където нашите нови клиенти и контрагенти са затруднени - приказвам за старите пазари като Русия, за нови пазари като Китай, Ирак, Иран. Това са дестинации, в които има към този момент сериозна междинна класа. Също и Индия - ние тази година превъртаме много групи от Индия - извънредно съществени контрагенти. Има към този момент междинна класа, има към този момент задоволително пари, тези хора имат нуждата да опознаят света, единствено че когато ние постановяваме усложнения във визовата политика и приемането на визи, това отблъсква нашия консуматор и той отива в Гърция или Турция ", споделя още Мицов.
" Това, че една от най-оборотните нискотарифни самолетни компании отваря 10 непрекъснати дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава вяра за по-добри индикатори в туризма следващата година. Въпреки това би трябвало съществено да поработим, с цел да достигнем индикаторите, които имаше Балкантурист ", разясняват от сектора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР