5 книги на български автори са номинирани за Европейската награда

...
5 книги на български автори са номинирани за Европейската награда
Коментари Харесай

Връчват Европейската награда за литература на 18 май



5 книги на български създатели са номинирани за Европейската премия за литература, само че имената им не могат да бъдат обявени на този стадий. Европейската комисия ще разгласи лауреата на 18 май. Връчването на премията ще бъде в края на септември 2021 година.

Политиката на Европейската комисия е да се направи разбор, до каква степен тези създатели, които ние предлагаме, са разпознаваеми и имат обилни триумфи като продажби “, заяви за БНР Анжела Димчева, поетеса, книжовен критик и публицист. Тя е ръководител на журито за избор на лауреат.

В предаването „ Графити по въздуха “ тя добави, че Европейската премия за литература има строги критерии за номиниране.

Няма възрастови ограничавания, само че създателят не би трябвало да бъде започващ, дебютант единствено с една книга. В същото време не би трябвало да е и одобрено име. Трябва да има издадени сред 2 и 4 белетристични книги, които не би трябвало да са детска литература, документална, нито записки . Има жанрови ограничавания “.

България взе участие през 3 или 4 години в тази премия. Тя включва 5000 евро награда и превод на номинираната книга на всички съществени езици в Европейския съюз. Лауреат на премията за 2011 е писателят Милен Русков.

Членове на журито са доктор Дарин Тенев, литературовед, Светлозар Желев, шеф на клуб „ Перото “ в НДК. Сред другите членове на журито са Велислава Добрева, ръководител на Асоциация " Българска книга “ и Димитър Атанасов, който се занимава с разпространяване на книги “.

Анжела Димчева проучва грешките в културната политика на държавните управления по време на прехода. Според нея културните процеси са дълготрайни и " са направени генерални неточности при започване на 90-те години, чийто плодове и до през днешния ден продължаваме да берем ".

" В интервала 1993-1994 година всички креативен съюзи у нас бяха принудени да се пререгистрират като търговски сдружения без да се регистрира фактът, че в една дребна страна като България няма по какъв начин стойностният културен артикул да бъде стока, търсена от необятните маси и това се видя с развихрянето на чалга културата през 90-те години, която беше търсена стока, а такива създатели като Христо Фотев и Александър Геров умряха в студените си домове без средства за издръжка, даже и без отопление ".

Анжела Димчева беше включена в листите на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април 2021 година.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР