5 хормона, заради които женският организъм остарява по-бързо Хормоналният баланс

...
5 хормона, заради които женският организъм остарява по-бързо Хормоналният баланс
Коментари Харесай

5 хормона, заради които женският организъм остарява по-бързо

5 хормона, поради които женският организъм остарява по-бързо

Хормоналният баланс е доста по-голям за човешкото тяло, в сравнение с мнозина са привикнали да имат вяра. Той визира освен настроението или тежестта. Хормоните управляват растежа, развиването и естественото действие на всички органи и системи.

Стареенето е натурален развой. Въпреки това, малко хора знаят, че несъответствието на някои хормони може доста да го форсира. По-специално, следните 5 играят значима роля в това.

1.Инсулин
Излишъкът от инсулин, породен от несъразмерната консумация на храни с високо наличие на захар, способства за бързото повяхване на кожата и образуването на бръчки, тъй като непосредствено контролира стареенето на тъканите. Можете да балансирате производството му със здравословна диета и като се храните на дребни порции на всеки 3-4 часа. По този метод подпомагате укрепването на клетките, намалявате риска от заразяване с инфекциозни болести, както и развиването на деменция и инсулт.

2.Кортизол
Кортизолът, чието произвеждане доста се усилва в стресови обстановки, способства за потискането на синтеза на колаген – заради тази причина кожата наподобява тънка и отпусната, съдовете стават по-видими. Ако в ранна възраст равнището му бързо се възстановява, в зрелост, това може да отнеме няколко дни. Прекомерната и продължителна централизация на кортизол може да наруши работата на имунната система, физически да понижи размера на мозъка и другите органи, както и на мускулите. Добър метод за контролиране на неговия синтез е положителният сън, да се заобикалят стресови обстановки и да се сведе до най-малко потреблението на кофеин.

3.Естроген
Намаляването на производството на естроген способства за изтъняване на кожата, загуба на нейната разтегливост и сухота. След настъпването на менопаузата този хормон към този момент не се създава от яйчниците, а от надбъбречните жлези. Естрогенът
е виновен за производството на колаген, нужен за поддържане на еластичността на всички тъкани в организма.

4.Мелатонин
Нивата на мелатонин понижават поради нарушавания на съня и небалансирана диета, която се характеризира с недостиг на протеини. Този хормон е натурален антиоксидант, създаван от тялото, който предизвиква растежа на косата, регенерацията на кожата и я защищава от ултравиолетово излъчване. Той е този, който по време на сън се бори със свободните радикали, подкрепя имунната система, понижава риска от развиване на необятен набор от болести.

5.Соматотропин
Соматотропинът при хора от всяка възраст усилва производството на протеин, подтикващ разграждането на мастните кафези. Намаляването на неговия синтез води до понижаване на мускулната маса, наддаване на тегло, общо утежняване на положението на кожата. Физическите извършения оказват помощ за поддържането на соматотропина на много високо равнище и по-голямо количество от него се създава по време на сън.

Напълно е допустимо да се забави процеса на стареене и да се предотврати появяването на хормонален дисбаланс. За задачата е целесъобразно да се придържате към здравословна диета, учредена на здравословни мастни киселини и антиоксиданти, да водите умерено деен метод на живот, деликатно да се грижите за кожата си и, в случай че е допустимо, да избягвате напрежението.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР