5.5 милиарда евро – толкова ще отпусне гръцкото правителство за

...
5.5 милиарда евро – толкова ще отпусне гръцкото правителство за
Коментари Харесай

Мерките в Гърция: Домакинствата и бизнесът ще бъдат подпомогнати с 5.5 милиарда евро

5.5 милиарда евро – толкоз ще отпусне гръцкото държавно управление за подкрепяне на семействата и компаниите в изискванията на енергийна рецесия. Сред най-открояващите се ограничения е еднократната помощ от 250 евро за уязвими фамилии, увеличение на бенефициентите на помощи за отопление и понижаване цената на мазута с 25 цента на литър.

Разяснявайки ограниченията за поддръжка на семействата и бизнеса на стойност 5.5 милиарда евро, оповестени от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, министърът на финансите Христос Стайкурас увери, че главните фискални цели на страната не са изложени на риск.

 
Заложеният напредък на гръцката стопанска система за тази година е 5.3 %. Икономиката ни пораства по-силно от междинните стойности за Европа. Фискалният баланс няма да бъде изложен на риск от осъществяването на ограниченията в поддръжка на хората и бизнеса.
Христос Стайкурас – министър на финансите на Гърция 

Сред ограниченията за справяне с енергийната рецесия и облекчение на резултата й върху потребителите, се открояват еднократната помощ от 250 евро за към 2.3 милиона жители, увеличение броя на получателите на помощи за отопление и понижаване на цената на мазута с 25 цента на литър, което визира 1.3 милиона семейства. Еднократната помощ ще бъде изплатена през декември на пенсионери с ниски приходи, неосигурени възрастни хора, хора с увреждания и трайно безработни.

Мерките, ориентирани към повишение на приходите на жителите, включват нарастване на минималната работна заплата от май 2023 година, понижаване на осигурителните вноски и унищожаване на солидарната вноска. Ще има нарастване на пенсиите на към 1 500 000 пенсионери, на заплатите на лекари и на съвсем 600 000 държавни чиновници.

Сред самодейностите за справяне с нарасналите разноски за жилища се откроява нарастването на лимита за издаване на така наречен „ златни визи “ до 500 000 евро от сегашните 250 000 евро.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР