48 офицери от Българската армия участват в Илинденско-Преображенското въстание, в

...
48 офицери от Българската армия участват в Илинденско-Преображенското въстание, в
Коментари Харесай

Елдъров: 48 офицери от България участват в Илинденско-Преображенското въстание

48 офицери от Българската войска вземат участие в Илинденско-Преображенското въстание, в подготовката, и в хода на военните дейности, това крещи за българския му темперамент. Това сподели за предаването „ За достойнството и славата на България “ на Радио „ Фокус “ историкът проф. Светлозар Елдъров във връзка 116-та годишнина от въстанието. Сред тях са знакови имена като военачалник Иван Цончев, поручик Борис Сарафов, капитан Стамат Икономов и доста други, уточни той. Това са група дейци – български офицери, които вземат участие в освободителната битка още от четническите акции през 1895 година, виждаме ги в Горноджумайскто въстание, изясни проф. Елдъров.

„ Всички документи, свързани с Македоно-Одринската революционна организация, която е главният притежател на въстанието, само че и с Македоно-Одринската организация на висшия комитет в България и на тайните офицерски братства от Българската войска, са написани на български език.

Възванието, с което популацията в Македония и в Одринска Тракия, се приканва да въстане и да жертва живота си, е написано на книжовен български литературен език. Как е допустимо някой да отхвърля българския народен темперамент на Илинденско-Преображенското въстание и въобще на Македоно-Одринската революционна битка?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР