48 часа след силния снеговалеж и ураганния вятър ситуацията остава

...
48 часа след силния снеговалеж и ураганния вятър ситуацията остава
Коментари Харесай

Два дни след снежната буря и ураганния вятър: Стотици хиляди без ток, блокирани хора и транспорт

48 часа след мощния снеговалеж и ураганния вятър обстановката остава усложнена в доста области в страната. През последното денонощие чиновниците на пожарната са реагирали на над хиляда сигнала за катастрофи. Над половин милион семейства прекараха нощта без ток. Все още има затворени пътища в страната. Десетки коли закъсаха в преспите, рейс с служащи катастрофира и се обърна върху къща. Тежка техника изтегля туристи, попаднали в снежен капан в Родопите. Над 280 учебни заведения в 13 области през днешния ден останаха затворени, предава Нова тв.

Снежната стихия стопира тока на по-голямата част от жителите в село Черковна край Варна .

" Има хора, които са над 80 години, дори болнолежащи, които се отопляват на климатик. Сега 3 дни стоят под юрганите и треперят ”, твърди Гинка.

След близо три денонощия без ток, довечера ще е първата, в която лампите ще светнат в селото. Кметът на обитаемото място счита, че до тук се е стигнало, поради безхаберие. " Това е неприемливо. За мен това е от непочистените трасета, остарелите уреди, няма един лев инвестиция ”, показва Румяна Николова, кмет на село Черковна.

В Добричко също огромна част от обитаемоте места и през днешния ден нямаха електричество. Проблеми има и в Габрово, Горна Оряховица, Разград и Силистра . От електроразпределителната компания обясниха, че всичките им екипи са на терен, само че към момента 65 000 клиенти от селата нямат достъп до мрежата. А блокираните пътища пречат и на спешните групи.

" Дружеството активизира спомагателен брой чиновници, като са ангажирани над 600 души с коли и профилирана техника. 320 по-малки обитаеми места са без зареждане, като сме възстановили тока на над 250 места през днешния ден ”, безапелационен е Христо Христов, член на УС на " Електроразпределение- Север ”.

В Шумен денят стартира с няколко избавителни акции, а щабът загуби връзка с екипите на терен.
" Имахме 58 катастрофи за евакуация на хора, за закъсали коли и паднали дървета ”, удостовери комисар Иван Иванов, шеф РДПБЗН-Шумен.

В община Хитрино 17 от 20 села осъмнаха на мрачно. " В късния следобяд към този момент в 4 обитаеми места единствено нямаме ток ”, съобщи Илхан Ахмед, зам.-кмет на Хитрино.

Следобед бедственото състояние в Шумен беше анулирано. На запад обстановката също стартира да се възстановява. От електроразпределителното сдружение оповестиха, че 1200 техни чиновници са отстранявали проблемите. Ток към този момент имат над 385 000 клиенти, само че занапред други 75 000 чакат да бъдат свързани. Най- доста обитаеми места без ток има в Софийска област. В село Драговищица зареждането пристигна по обед.

" Събота в 8 часа токът ненадейно спря и оттогава цялостен мрак- нито ток, нито вода. Отидох до магазина да взема 20-30 стека вода- в случай че има някой потребност да има какво да пие ”, акцентира Евгений Кирилов, кмет на село Драговищица, Костинброд.

Във фермата за птици в селото заработват генератори, само че макар наличните е имало късмет да претърпят големи загуби. " Това не е обикновено. Още повече, че не получихме никаква противоположна връзка от ЕРП-та. Тези хора нямат никакъв спешен проект. Ако имаме опция - ще ги съдим на драго сърце ”, безапелационен е Ивайло Гълъбов от развъдната плантация за птици.

А стартирането на електричеството изпревари поправянето на падналите проводници, по някои от които потече ток. " Не съм обърнал внимание. Не съм видял и жицата. Ако е била по-ниско - при всички случаи щеше да ме удари ток ”, твърди Борислав.

Въпреки подадения сигнал в 1:30 часа, екипите дойдоха след повече от 5 часа. От позиция на компания до NOVA стана ясно, че чиновници са предпочели да работят по възобновяване на мрежата, защото мястото е било обезопасено от общинския инспекторат.

В София електричеството е съвсем изцяло възобновено, поправени са и огромните повреди по трасетата на топлофикация.

" Ситуацията е овладяна, екипите работят непрекъснато. Oсновните пътни артерии са изчистени добре. Вече напредва работата и по кварталите ”, съобщи Васил Терзиев, кмет на София.

А неналичието на напрежение по мрежата провокира високо напрежение и в един от офисите на електроразпределителните сдружения. В знак на митинг мъж изпече сандвичи на едно от гишетата за заплащане.

25 туристи попаднаха в снежен капан в Родопите при хижа " Академик " . Те са останали няколко дни, до момента в който бъде проправен път до тях. С помощта на тежка техника те бяха евакуирани. Две групи туристи от Пловдив и Панагюрище се настанили в хижа " Академик " над село Храбрино още в петък следобяд. Снегът ги изненадал и в неделя сутринта се оказало, че пътят е непристъпен и достъпът до тях неосъществим.

" Много паднали дървета, сняг и лед. Просто ужасно беше ситуацията във вчерашния ден. Първо бяха 40 души, само че откакто станаха сутринта и видяха какво е ситуацията - по-малко от половината хора си потеглиха надолу пешком. Не мога да кажа по какъв начин са слезли до долу. Нямам визия ”, споделя Петя Маринова, шеф на хижа " Академик ".

" Имаше паднали дървета. Хората от групата от хижата се проведоха с резачки. Чистиха, само че стана мрачно и не можахме да тръгнем ”, показва екскурзиант.

Така блокирани в хижата остават 25 туристи. През нощта стопира токът, а на част от тях мобилните телефони изключват, защото не са заредени. " Бурята беше страшна. Най-страшно стана някъде към 2 часа през нощта. Всичко мина, с помощта на тези спасители, които бяха към нас. Бяха доста сърдечни. Млади, хубави и здрави момчета, които ни помогнаха доста ”, показва Златка Каварджикова, туристка.

В ранния следобяд туристите бяха свалени от хижата. Двама от тях- мъж и жена бяха качени в кола за спешна помощ, тъй като са потърпевши. " Коляното ѝ хлътва и блокира. Може би скъсано сухожилие. А индивидът с порезната рана се е наранил при рязане на клоните. Може би два-три шева и ще мине ”, споделя свидетел.

На над 300 сигнала в Пловдив се е отзовала пожарната. " Повечето от сигналите са за паднали дървета върху леки коли и пътното платно. Счупен стъкла, изкривени капаци, тавани ”, показва старши комисар Георги Мангараков, шеф на РДПБЗН- Пловдив. Част от пострадалите се заканиха да съдят общината.

Заради снега и заледяванията - рейс, цялостен с служащи катастрофира и се обърна върху къща. Инцидентът е станал рано тази заран във врачанското село Фурен . В рейса са пътували към 20 души, най-вече дами. Те отивали на работа в Мездра. Навлизайки в селото, на замръзнал сектор, рейсът поднесъл и се обърнал върху къща. Хората сами си помогнали, с цел да излязат, като счупили едно от стъклата на рейса. Няма съществено потърпевши. Една жена е прегледана в лечебно заведение и освободена, а мъж е настанен в монтанската болница със спукана челюст и комоцио.

" Преобърна се автобусът и настъпи суматоха. Всичко стана по мрачно, към 4 часа сутринта. Всички започнаха да пищят, да плачат. Аз видях, че ще се ударим, само че в този миг няма какво да направиш. Само затворих очи и може би съм се блъснал в седалката. Повечето бяха дами и аз им помогнах да излязат, тъй като автобусът се беше съвсем обърнал ”, спомня си Александър Георгиев, потърпевш.

Второ денонощие не престават спешните обстановки по пътищата в страната. Във Врачанско беше оповестено отчасти бедствено състояние, във Великотърновско стотици прекараха нощта в рейсове на основен път, а в Русенско спасяваха хора от преспите с верижна техника.

Една от най-критичните точки в страната през днешния ден беше пътя Русе- Разград. Военна техника се включи, с цел да оказва помощ на закъсалите в преспите.

" Снегорините минаха, почистиха пътя, само че ни затрупаха. Ние на ръце излязохме и тръгнахме ”, показва лидер.

Повечето входно-изходни пътища в разградско останаха за дълго затворени. Блокирани в снега за дълго бяха и стотици пътуващи във Великотъновско и Врачанско. Пътуващите в 10 рейса край Поликраище и 10 рейса край село Паволче бедстваха цяла нощ.

" Шофьорът сподели, че са четири пръста лед и не може да мръдне. На 112 сме звънели, снегоринът е тук и нищо не прави ”, твърди бедстващ в снега.

И всеки се спасяваше, както може. " Натоварихме торби с пясък и опесъчавахме пътя, тъй като очевидно няма кой. Помагахме на сътрудници. 20 см не е злополучие. Проблемът има своето име и това е – непочистени и неопесъчени пътища ”, показва водач.

Според страната, транспортният безпорядък се основава и от неподготвени за зимните условия водачи, най-вече с тежкотоварни коли и с летни гуми.

" В законодателството не съществува термин " зимна гума ". Няма по какъв начин да ограничаваме и постановяваме наказания. Тя и лятната гума е с дълбочина на грайфера. Това е отговорност на водачите и на компаниите с такива коли - да приготвят колите си за зимни условия ”, съобщи Георги Гвоздейков, министър на превоза.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР