451 финансови инспекции и проверки са приключени през 2019 г.

...
451 финансови инспекции и проверки са приключени през 2019 г.
Коментари Харесай

Министерският съвет прие отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2019 г.

451 финансови инспекции и инспекции са завършени през 2019 година от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Това демонстрира докладът за активността на институцията, признат от Министерския съвет.

Приоритет в работата на Агенцията е реализиране на следващ надзор по съблюдаване на законодателството в региона на публичните поръчки. Проверени са 1 068 публични поръчки на обща стойност към 1,8 милиарда лева При 161 поръчки (15% от проверените) са установени нарушавания, свързани с неспазване правилата на Закон за обществените поръчки. Намаляването на този вид нарушавания е с 41% по отношение на миналата отчетна година, което демонстрира, че реализираният надзор има дисциплиниращ и предпазен резултат върху възложителите.

При финансовите инспекции са тествани 4 474 контракта, от които 2 793 са за възлагане на публични поръчки, на обща стойност близо 1,486 милиарда лева Наблюдава се нарастване с 39 % по отношение на цената на тестваните сходни контракти през предходния регистриран интервал.

С максимален дял, както и през предходните години, са инспекциите, осъществени в общини - 49%, и в търговски сдружения с блокираща квота държавно или общинско присъединяване в капитала - 23,5% от общия брой.

През 2019 година финансовите инспектори на АДФИ са съставили 935 акта за определяне на административни нарушавания. 918 от тях са на физически лица и 17 - на юридически лица.

АДФИ: 23% от договорите за публични поръчки са с нарушавания

По формираните административнонаказателни производства са издадени наказателни постановления, с които са наложени санкции и имуществени наказания в размер на 295 631 лева

Агенцията е дала 69 писмени инструкции на ръководителите на проверяваните организации за прекратяване на осъществяване на нарушаване и/или за премахване на нездравословните последствия от тях.

Наблюдава се наклонност за възстановяване на средата при разходването на обществените средства вследствие на превантивната дисциплинираща роля на реализирания надзор от АДФИ. При финансовите инспекции се регистрира понижаване на откритите отговорно породени вреди от страна на проверяваните организации и лица. През 2019 година те са в общ размер на 10 403 473 лева, което е с 8 % по-малко спрямо миналата година.

Финансовите инспекции през 2019 година са предоставени от министъра на финансите - 120 бр. и от органите на прокуратурата - 113 бр., 85 - по искане на други институции, според член 5 от ЗДФИ. a 133 са осъществени на съображение на годишния проект на АДФИ.

През миналата година в АДФИ са постъпили 578 сигнали и претенции за осъществяване на финансови инспекции, като 82 от тях са съдържали сигнали за нарушавания, които са от компетентността на други държавни органи и са им препратени по подготвеност. В 288 от случаите, т.е. повече от половината, са подадени от държавни органи, физически и юридически лица. Това е индикатор за публичното доверие, с което се употребява организацията при осъществяване на нейната задача - отбрана на обществените финансови ползи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР