450 представления на Човекоядката изиграва Тодор Колев с обувките на

...
450 представления на Човекоядката изиграва Тодор Колев с обувките на
Коментари Харесай

Обувки на Цар Борис ІІІ, костюмът на Топузов и цигулката на Тодор Колев включени в изложба

450 представления на „ Човекоядката ” изиграва Тодор Колев с обувките на Цар Борис ІІІ. Големият български артист бе и несравним музикант, а употребяваните от него царски обувки са дарени на Регионален исторически музей – Шумен.
 emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-05-3647_1000x667  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-12-3670_1000x667  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-14-3702_1000x667  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-16-3681_1000x667  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-17-3678_1000x667  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-19-3683_1000x667  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-21-3689_663x994  emo-etar-savmestna-izlojba-rim-shumen-emo-etar_im-popovo-23-3688_1000x370
Обувките на Негово Величество, костюмът, към който са обувани те за ролята на Топузов, както и цигулката на Тодор Колев могат да бъдат видени в изложбата „ Там, където думите са непотребни ”. Организират я РИМ – Шумен, ЕМО „ Етър ”в Габрово и Исторически музей – Попово.

В Изложбената зала на „ Етър ”-а е показана част от историята на българската музика. Любопитни за посетителите са инструментите, които трите институции демонстрират.

Сценичният костюм на Панчо Владигеров, публични рокли, с които е пяла Люба Велич (една от огромните български оперни певици, родена при започване на предишния век), възстановка на първия български оркестър, флейта – пиколо, принадлежала на Никола Ченгелиев – това са единствено част от любопитните за посетителите предмети.

Бета Хараланова, организатор в Регионален исторически музей – Шумен, описа по какъв начин царските обувки попадат на театралната сцена, а по-късно във фонда на шуменския музей.

„ Самият Тодор Колев споделя, че по незнайни за него аргументи, след изгонването на царското семейство, част от движимостите им са предадени на театрите. Тодор Колев търси костюм за ролята на Топузов. Докато преглежда облеклата, вижда обувки дребен номер, които му стават. Оказва се, че са на Цар Борис ІІІ. Тодор Колев ги дава на обущар, с цел да бъде умален единия ток, защото героят му накуцва. С царските обувки и с костюма на чужденец, който има прекомерно особена орис – наказан у нас и лежал в пандиза, Тодор Колев изиграва 450 представления на „ Човекоядката ”.

Историческият музей в Попово показва в изложбата „ Там, където думите са непотребни ” духови принадлежности от учебни оркестри. Много публикувани преди десетилетия, те към този момент са необичайност. Бета Хараланова акцентира смисъла на сбирката, която от музея в Попово съумяват да съберат.

Уредникът от РИМ – Шумен прикани да се провеждат дарителски акции, с цел да се предизвикат хората да дават за предпазване предмети от предишното. Шумен е град с необикновен принос към музикалната история на България. Достатъчно е единствено да се спомене, че там се основава първия български оркестър, в който свирят някои от бъдещите известни възрожденски дейци.

Етнографски музей навън „ Етър ” демонстрира сбирка български национални и детски музикални принадлежности.

Директорът на ЕМО „ Етър ” доцент доктор Светла Димитрова показа при откриването на изложбата, че има прочувствена връзка с музея Шумен и с хора от екипа му. Тя даде висока оценка на събирателската активност на тази институция.

Изложбата „ Там, където думите са непотребни ” е показана в ЕМО „ Етър ”, с помощта на Бета Хараланова (уредник в РИМ – Шумен), Стела Славчева (уредник в РИМ – Шумен), Пламен Събев (директор на Исторически музей – Попово), Павлина Дамянова и Георги Георгиев (уредници в ЕМО „ Етър ”).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР