45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната

...
45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната
Коментари Харесай

Възстановени са 45 млн. лв. на ДКК за нереализирания правителствен комплекс

45 милиона лв. към този момент са възобновени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана за неосъществения държавен комплекс.

С връщането на тази сума, както и с други възобновени средства, ДКК ще погаси най-малко 90 млн. лева от отговорностите си към Българската банка за развиване, с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените обществени предприятия, измежду които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД, и други.

" Така ще подсигуряваме бъдещото развиване на сдруженията, както и работните места на заетите в тях 5500 души ", разяснява министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

В интервала 2016-2022 година, ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лева, като към момента са платени над 22 млн. лева лихви по тях.

С погасяване на задължението държавата и данъкоплатците ще спрат да заплащат лихви, уточни министър Богданов.

По думите му бъдещето на държавните предприятия и тяхното дейно и транспарантно ръководство е един от главните цели на Министерството.

Продължават и всички нужни дейности за отбрана на държавния интерес и за възобновяване на финансовите вреди, генерирани в предходни години. В тях, с изключение на неосъществения държавен комплекс, се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, касаещи непозволено разходвани средства от страна на " Монтажи " ЕАД, както и рамковият контракт за придобиване на вземания и дялови участия сред ДКК и комерсиално сдружение " Кемира ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР