45 мъже се включиха в Богоявленския ритуал по хвърляне на

...
45 мъже се включиха в Богоявленския ритуал по хвърляне на
Коментари Харесай

20-годишният Любомир Мутафчийски хвана кръста в езерото в ж.к. “Дружба”

45 мъже се включиха в Богоявленския обред по мятане на кръста във водите на езерото в ж.к. „ Дружба ". Най-младите, които се включиха бяха на 18 години, а най-възрастният беше на 83 години. 20-годишния Любомир Мутафчийски беше щастливеца, който извади кръста, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Любомир сподели, че е на 20 години и за първи път се хвърля за кръста. “Искам да прикани всички млади, както и огромни българи да съблюдават традициите, да скачат всяка година и да не се отхвърлят в случай че ги е боязън, а да се престрашат и да го създадат ”, сподели той. Мутафчийски посочи, че е от София и сега учи, само че фантазията му е да стане пожарникар. “Посвещавам хващането на кръста на всички българи. Да са живи и здрави ”, сподели още той.

Семейството му сподели, че е доста гордо с него и уточни, че възпитанието е една от аргументите да съблюдава традициите и да се включи в хващането на кръста.


Преди хвърлянето на кръста във водите на езерото се организира литийно шествие, което стартира от църквата на регион „ Искър “ „ Свети Наум “, а директно преди хвърлянето на кръста беше отслужен Тържествен водосвет.


Стотици софиянци се бяха събрали, с цел да видят кой ще хване кръста. Те бяха наобиколили цялото езеро. За сигурност на участващите в хващането на кръста в езерото влязоха водолази, само че с изключение на тях имаше и няколко лодки. Част от събралите се жители се хванаха и на хоро откакто стана ясно, че Любомир Мутафчийски е хванал кръста.


Кметът на София Васил Терзиев участва на хвърлянето и хващането на кръста. Заедно с него беше и новият кмет на регион “Искър ” Ясен Русев.

Терзиев сподели, че за първи път участва на хвърлянето и хващането на кръста. “Чувството е ужасно. Пожелавам на всички българи, на всички софиянци да са здрави, да имат една доста хубава и щастлива година. Да сме по-смирени, да сме по-добри, да сме повече дружно, да имаме хубави мотиви, да се радваме и това да ни бъде всекидневие ”, пожела той. Терзиев сподели, че работата в Столична община не е серпантина и разяснява, че новата година ще бъде нов шанс за избор на ръководител на СОС.

Пред БГНЕС кметът на регион “Искър ” Ясен Русев пожела на всички да бъдат доста здрави и светли. “Както всички, които скочиха във водата ще им върви по вода, дано на всички нас, събрали се тук, по този начин и на всички българи и софиянци да им върви по вода ”, пожела той.

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова също участва на хващането на кръста, като с изключение на нея участваха и общинските съветници от ГЕРБ Антон Хекимян и Димитър Вучев, както и депутатите от ГЕРБ-СДС Тома Биков И Александър Ненков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР