45 224 зрелостници се явяват на втори задължителен държавен зрелостен

...
45 224 зрелостници се явяват на втори задължителен държавен зрелостен
Коментари Харесай

45 хил. зрелостници на втора задължителна матура -

45 224 зрелостници се явяват на втори наложителен държавен зрелостен изпит.

Матурата започва в 8,30 ч. Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност, служебната записка.

Пише се единствено с черен химикал.

В 7:15 ч. в МОН е тегленето на изпитния вид за втората наложителна матура по профилиращ предмет.

За учениците от профилираните гимназии изпитът е по профилиращ образователен предмет по желание. Те нямат право да изберат български език и литература - предмет, по който всички дванадесетокласници държат първия си наложителен държавен зрелостен изпит.

Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

По традиция за втора матура най-желан е британският език, следван от „ Биология и здравно обучение “ и „ География и стопанска система “. За първи път има опция да се държи втори наложителен зрелостен изпит и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, само че единствено в случай че са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по осведомителни технологии младежите ще работят на компютър.

В 824 учебни заведения ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 учебни заведения – за специалност. Ангажирани са 26 156 квестори.

Дипломни планове ще пазят 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по специалността, включващи писмена и джука част.

Резултатите от първата наложителна матура - по български език и литература - ще бъдат оповестени до 8 юни.

Предстои и провеждането на спомагателните матури по избор. Те са разпределени в интервала 26 май - 1 юни. Поради огромния брой предмети в един ден могат да се организират по два изпита - заран и следобяд. На спомагателни матури са поискали да се явят общо 3238 зрелостници.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР