4411 души от ЕС на възраст над 60 години живеели

...
4411 души от ЕС на възраст над 60 години живеели
Коментари Харесай

Пенсионерите, пътуващи с БДЖ, са с 1 милион по-малко, въвеждат 50% отстъпка и за чужденци

4411 души от Европейски Съюз на възраст над 60 години живеели в България, към този момент питали за по-евтини билети

Пенсионерите, които са жители на други страни от Европейския съюз, също ще имат право да употребяват с 50% по-евтин билет за влака.

Това гласят планувани промени в разпореждане на държавното управление, готови от Министерството на превоза, написа вестник.

Идеята зародила, откакто през последните години имало случаи, в които непознати жители на страни от Европейски Съюз, открили се в България и навършили пенсионна възраст, изразявали предпочитание да се възползват от пътешестване с отстъпка. Предоставянето на такава единствено за българи се възприемало като дискриминация.

Министерството чака точно тези хора да се възползват най-често от поправката и да си издадат карта “Възрастен”. Тя е пожизнена и важи за пътувания във втора класа на пътническите и бързите влакове, като се издава на дами на възраст над 61 години и 10 месеца и на мъже над 64 години и 5 месеца против показване на персонална карта или паспорт и предписание за получавана пенсия. За непознатите жители вторият документ ще би трябвало да бъде преведен на български език.

По информация на Национален статистически институт към края на предходната година у нас са открити 140 003 непознати жители, от които 4411 са жители на Европейски Съюз на възраст над 60 години. Тъй като броят им не е огромен, от министерството не чакат утежнение на държавния бюджет, в случай че им се даде право да пътуват с понижение във влака.

За тази година като отплата за БДЖ са планувани 13 милиона лв., които се отпускат от бюджета. Парите се дават освен за евтиното пътешестване на пенсионерите, а и за пониженията, които употребяват многодетни майки, учащи, инвалиди, ветерани.

Данните, приложени от транспортното министерство, демонстрират, че от тези отстъпки се възползват все по-малко възрастни пасажери. Така да вземем за пример през 2018 година те са били 2,814 млн. и на тях страната е платила съвсем 5 млн. лева През предходната година пенсионерите, ползващи отстъпка, към този момент са с 1 млн. по-малко, а обезщетенията от страната за железниците са намалели до 2,75 млн. лева

Ако България успее да получи средствата по проекта за възобновяване, пенсионерите ще могат да се возят и на по-нови влакове. В него е записано, че ще се купят 62 скоростни влака и 18 маневрени локомотива. 1,022 милиарда лева е инвестицията, по проекта са 665,98 млн. лева, останалите 355,82 млн. са съфинансиране. Срокът за осъществяване е до 2026 година

Новите влакове ще отидат при този, който завоюва контракта за социална услуга за транспорт, разясни преди време някогашният министър на превоза Николай Събев.

Сегашният контракт на БДЖ изтича в края на 2024 година, а за нов ще бъде оповестена процедура. Компанията, която завоюва поръчката, ще получи новите влакове единствено за прилагане, като те остават държавна благосъстоятелност. Тя ще поеме и ангажимент за обслужването и сервиза им.

Министерството към този момент направи и пазарно изследване кои компании биха имали интерес за придобиване на новите влакове. 32 оферти бяха подадени по всичките предложения. Сред тях имаше и такива на международни производители и снабдители на преносим състав и бордово съоръжение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР