„44-тото Народно събрание е най-слабото от началото на прехода. Нарушиха

...
„44-тото Народно събрание е най-слабото от началото на прехода. Нарушиха
Коментари Харесай

Този парламент е най-слабия от началото на прехода

„ 44-тото Народно заседание е най-слабото от началото на прехода. Нарушиха се доста правила на положителните законодателни практики. Например - това, че стана система посредством преходни разпореждания в законопроекти да се трансформират закони, даже кодекси. Това е удостоверение за липса на осмислена и подредена законодателна политика и за заобикаляне на сериозната социална и експертна полемика “. Това разяснява пред БНР Борислав Цеков от Института за съвременна политика.

Според него парламентарният надзор е бил слаб, а дебатите са се отличавали махленското дребнотемие, скандалджийство, дебелашки език.

„ Това няма нищо общо със сериозния парламентаризъм. Качеството на депутатския корпус е извънредно ниско. Пълно е с фигуранти. На пръсти се броят хората, които знаят какво е парламентаризъм и с делата си демонстрират почтено държание на народни представители “, означи юристът.

Той уточни, че президентските вета в мандата на този парламент са били 28, като това е най-големият брой спрямо времето на Жельо Желев, Георги Първанов, Росен Плевнелиев.

„ Президентското несъгласие е парламентарно ежедневие. Но не постоянно то е индикация за некачествено законодателство. Допустимо е от конституционна позиция президентските вета да не се базират единствено на правни или на конституционни причини, а и на политически. Политическият конфликт сред президента и ръководещото болшинство през тези четири години се отрази върху броя връщания на законопроекти “, изясни Борислав Цеков.

Той изрази песимизъм към „ този политически маньовър, наименуван протест на Народното събрание “, на който станахме очевидци по време на работата на това Народно заседание. „ Това е неефикасно и неефективно оръжие, употребява се, когато една политическа групировка е безсилна “, акцентира Цеков.

По думите на анализатора недоверието на хората към Народното събрание е станало хронично и това се дължи на ниското качество на националното посланичество.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР