400 хил. лв. са постъпили по дарителските сметки на Общината,

...
400 хил. лв. са постъпили по дарителските сметки на Общината,
Коментари Харесай

Кметът на Царево: До края на юни ще възстановим всички инфраструктурни обекти, пострадали при бедствието

400 хиляди лева са постъпили по дарителските сметки на Общината, следва средствата да бъдат разпределяни към потърпевшите

Царево ще посрещне туристическия сезон с възобновена инфраструтура. Всички обекти, потърпевши при водното злополучие, сполетяло общината на 5 септември м.г., ще бъдат ремонтирани до края на юни. В това увери на днешната сесия кметът Марин Киров. 

„ Двата язовира в село Лозенец и трите градски моста са предоставени непосредствено от някогашния кмет инж. Георги Лапчев на компании реализатори. Те се извършват и ние направляваме това. В момента тече планиране на оборудванията и всеки миг ще стартира координиране на институционално равнище. Водните обекти се почистват, с цел да стартират същинските възстановителни действия. На 25 януари започва и почистването на трите градски моста. Ще създадем всичко допустимо, пресирайки оптимално периодите по контракт, до края на месец юни да имаме мост към кв. „ Василико “ и да са подготвени и другите уреди “, изясни градоначалникът. 

Марин Киров изясни и по какъв начин ще бъдат разпределяни средствата по дарителските сметки на Община Царево. Постъпили са общо 400 хиляди лв.. Имало е спекулации, че една част от тях ще отидат за огромните хотели. Киров обаче отхвърли това. Ще бъдат обезщетени потърпевшите фамилии, както и бизнесът, само че става въпрос единствено и само за дребен и междинен бизнес, съобщи изрично кметът. 

„ За да е транспарантно и заслужено разпределянето, сме основали механизъм и комисия, която да обследва всички обекти, всяко имущество, което е развалено, с цел да може да бъдат вярно обезщетени локалните поданици. До края на февруари най-късно средствата ще бъдат разпределени към хората. Всеки донор е дал сума, изискуем му почитание и средствата би трябвало да се разпределят вярно “, добави Киров. 
В петък, 26 януари, от 13 ч. ще има публично разискване на Бюджет 2024. Публичният спор ще се организира в залата на читалището. Кметът предложения всички заинтригувани страни да участват и да дадат своите хрумвания и рекомендации за финансовата рамка. 

Приоритет номер 1 в бюджета за тази година е опазването на здравето, сподели Марин Киров. 

„ На първо място като цел пред нас е да се възстановим от бедствието. Очакваме още един транш за съответни инфраструктурни обекти. Медицинският център, чиито ремонтни действия започнаха през миналата година, обаче е акцент в тазгодишния бюджет. Основните действия би трябвало да приключат до края на 2024 година. Тоест в новия мандат ние би трябвало да осигурим 2.2 млн.лв. финансиране за строителни действия и за съоръжение. Не можем да обещаем до края на летния сезон, тъй като всяка остаряла постройка, която се реновира и която се приспособява за съответни условия, а в тази ситуация те са доста високи, са вероятни несъотвествия в архитектурния план и структурата. Именно на такива пречки се натъкваме в този момент. Но главното перо за Бюджета на 2024 година е този медицински център. Справедливият период е до края на 2024 година “, изясни градоначалникът. 

Бюджетът планува поправки и строителство във всички обитаеми места в общината. Администрацията е съумяла да притегли 15 млн.лв. по държавния бюджет за инфраструктурни обекти. Всеки миг ще стартира реконструкцията на водопровода в с. Варвара. До началото на март би трябвало да бъде оповестена публичната поръчка за спортната зала, която ще е на стойност 8 млн.лв. Общината е задействала средства и за ремонт на пътя до с. Бродилово, като там в този момент текат процедурите по желание на реализатор.

„ Предстои ни особена година, в която би трябвало да съвместим тези неща и да осъществим по едно и също време и плановете по държавния бюджет, и плановете, които сме създали по програмата за селските региони, и риболовство и аквакултури - където имаме създаден план за реорганизация на пристанището “, добави още кметът.

Той отговори и на спекулациите във връзка с локалните налози и такси. Това се случи по време на гласуването на план-сметката на чистотата. На уеб страницата на Общината, по простъпка, е качена остарялата информация. От групата на ПППП не пропуснаха това, само че и упрекнаха Общината, че по този начин готви нарастване на локалните налози и такси. Администрацията на кмета Марин Киров изрично опроверга тази информация и стана ясно, че става въпрос за техническа неточност.

„ При качването на план-сметката за чистотата на Царево е качена остаряла информация. Но пък в докладната към общинските съветници е изпратен настоящ проект. В него също има едно разминаване от към 30 000 лева, като още веднъж става въпрос за техническа неточност. Администрацията поправя докладната и се гласоподава в настоящият ѝ тип. Не се касае за увеличение на налозите, колкото и да се пробват да ни упрекват в популизъм за това, че сме споделили предизборно, че няма да ги усилваме. Действително в бюджета за 2024 година не се планува такова нарастване. Не са чели задоволително Закона, който ни позволяваше да създадем това, в случай че предходната година бяха подхванати верни стъпки “, съобщи Марин Киров.

Преценката за приходите и разноските изрично показвала, че за тази година няма нужда да се увелчичават локалните налози и такси. Дали следващата година ще се случи -  е въпрос на преценка и разбор. 

„ Със сигурност аз съм съперник на практиката изкуствено да се задържат налозите и таксите на едно равнище, в случай че разноските са повече. Също по този начин не разбирам за какво се внушава, че повдигането на налозите и таксите е нещо неприятно “, сподели в умозаключение кметът. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР