40 препоръки за ролята на Европейския съюз в света и

...
40 препоръки за ролята на Европейския съюз в света и
Коментари Харесай

Граждански панел одобри 40 препоръки за ролята на ЕС в света, работата, миграцията

40 рекомендации за ролята на Европейския съюз в света и миграцията бяха утвърдени от 4-тия цивилен панел на Конференцията за бъдещето на Европа през днешния ден в Маастрихт, Нидерландия. Близо 200 жители от страните от Европейски Съюз, в това число от България, заседаваха три дни в третата и последна сесия на панела " Ролята на Европейски Съюз и миграцията ".

Първоначално концепциите бяха 46, само че шест не събраха 70 % от гласовете, каквито са условията.

Идеите обгръщат тематики като задачите и тактиките на Европейски Съюз в региона на сигурността, защитата, външната и комерсиалната политика, филантропичната помощ и съдействието за развиване, разширението и миграцията.

Гражданите насочат рекомендацията да се сътвори система за трудова миграция в Европейски Съюз, която да се основава на действителните потребности на европейските пазари на труда. Трябва да има единна система за признание на професионални и университетски дипломи от страни отвън и в границите на Европейски Съюз, гласи тази концепция. Трябва да има оферти за професионална подготовка, както и оферти за културна и езикова интеграция за квалифицираните мигранти. На търсещите леговище със съответната подготовка следва да се даде достъп до пазара на труда. Предлага се основаването на специфична интегрирана организация.

Друга рекомендация е Европейският съюз да отпусне специфичен бюджет за създаване на просветителни стратегии за действието на съюза и неговите полезности. Държавите членки, които желаят, могат да ги включат в образователните стратегии на начални и междинни учебни заведения, както и на университети.

Този цивилен панел предлага също използването на общоевропейска стратегия за подкрепяне на дребни локални производители от стратегически браншове във всички страни членки.

Друга от утвърдените рекомендации предлага закон на ниво Европейски Съюз, който да подсигурява, че всички процеси на произвеждане и доставка в Европейски Съюз, както и стоките, които се внасят, са в сходство с европейските стандарти за качество, нравственос, резистентност и съблюдаване на човешките права. Предлага се узаконяване на артикули, които съблюдават подобен закон.

Гражданите предлагат Европейски Съюз да откри партньорства с разрастващите се страни, да поддържа тяхната инфраструктура и да споделя познания в подмяна на взаимноизгодни търговски покупко-продажби, с цел да ги подкрепи в прехода към зелени енергийни източници.

Друга рекомендация е " стратегическите артикули от европейското произвеждане - като селскостопански артикули, медицински произведения, новаторски цифрови и екологични технологии - да бъдат по-добре разпространявани и финансово подкрепени, с цел да са налични за европейските консуматори и да се понижи във допустимо най-голяма степен зависимостта от страни отвън Европа. Тази поддръжка би могла да включва структурни и районни политики, поддръжка за опазване на промишленостите и веригите за доставки в Европейски Съюз, данъчни облекчения и дотации.

Одобрените през днешния ден хрумвания ще бъдат показани на пленарното съвещание на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург през март.

Междувременно всеки жител на Европейски Съюз може да предложи концепция и рекомендация за Европейски Съюз в многоезичната цифрова платформа на Конференцията - https://futureu.europa.eu.

Само мненията, направени на платформата до 20 февруари, ще бъдат взети поради в отчета, който ще бъде оповестен на 17 март. Целта е да се подсигурява, че той може да бъде оповестен на всички публични езици и да бъде включен в пленарните сесии на конференцията и работните групи.

Но опцията за присъединяване в платформата ще остане отворена и след тази дата, с цел да може дебатът да продължи онлайн. Доклад, обобщаващ тези мнения, ще бъде направен след 9 май.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР