40 пореден ден продължават протестите с искане за оставка на

...
40 пореден ден продължават протестите с искане за оставка на
Коментари Харесай

40-и ден протести: Пак яйца по Министерски съвет и палатков лагер пред Здравното министерство

40 следващ ден не престават митингите с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор. В столицата остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Ректората на СУ и на Ларгото, където довечера недоволните от ръководството на Бойко Борисов още веднъж замеряха постройката на Министерски съвет с яйца.

Протестът и през днешния ден затрудни придвижването в центъра на София и провокира недоволството на част от жителите.

" Пречат на естествените хора, които отиват на работа. По-добре да го създадат като стартира работа Народното събрание, тогава да блокират, най-малко да се знае за какво ", сподели Лъчезар Костадинов пред Българска национална телевизия.

" Вече считам, че става прекомерно и единствено ще породи непотребни напрежения сред хората, които работят и заплащат налози и хората, които желаят да стоят тук и да пият бира ", добави Илия Грозданов.

Подкрепящият митингите Камен Добрев обаче съобщи: " Не единствено Орлов мост, би трябвало да бъде блокирана цяла София. Безобразието на това ръководство към този момент стигнаха предел, който не би трябвало да бъде поносим ".

" Надяваме се просто час по-скоро господин Борисов и компания да склонят най-накрая да изоставен Министерски съвет и да махнем тези барикади и да се стартира естествен темп на живот в България ", добави един от участниците в блокадите Александър Георгиев.

Освен коли за спешна помощ, през блокираните кръстовища през днешния ден се пропущат и велосипедисти.

Междувременно главните уредници на митинга от Отровното трио дадоха брифинг пред Министерски съвет, на който стана ясно, че се събират сили за мощен народен митинг. Все още обаче не е ясна датата.

Освен това проф. Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов обявиха, че имат информация, че се готви промяна на премиера, като възможният му правоприемник, съгласно тяхната информация, е човек, който скоро се е върнал от чужбина.

Освен това, Отровното трио даде публичност на направен отчет по заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова в края на 2018 година за инспекция на предприятието " Чистота Искър ". Според тримата има данни за корупция, роднински назначения и злоупотреби и отчетът от отдел " Вътрешен надзор " на общината е бил изпратен на прокуратурата, само че към момента няма развиване по проблема.



Междувременно медицински сестри, водени от уволнената преди няколко месеца тяхна колежка Мая Илиева, започнаха митинг пред Здравното министерство, като довечера направиха там палатков лагер. Те оповестиха, че митингът ще е неопределен. Недоволните желаят понижаване на изключителния труд, почтено заплащане и цялостна промяна в здравната система, изключително в изискванията на ковид.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В един миг министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов се срещна с медицинските сестри. Той разгласи, че ще е инициира законова смяна за представители на Българската асоциация на експертите по здравни грижи да могат да вземат участие в договарянето на Националния рамков контракт.

" Исканията на медицинските сестри не са от през днешния ден, а са от много време, огромна част от тях са правилни и могат да бъдат решени не с доста старания и с не доста средства ", разяснява Ангелов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Той увери, че е обезпечен финансовият запас за всички работещи на първа линия в битката с COVID-19 и напомни, че със задна дата се усилват цените на клиничните пътеки и процедури, като се чака това да докара и до увеличение на заплатите.

Протести и довечера има в още градове в страната. Най-напрегнато беше във Варна, където президентът приказва пред недоволните, до момента в който наоколо имаше контрапротест.

Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР