40-годишeн турист от САЩ е арестуван след като – според

...
40-годишeн турист от САЩ е арестуван след като – според
Коментари Харесай

Йерусалимски синдром: Едно необичайно психиатрично състояние сред посетителите на „Свещения град“

40-годишeн екскурзиант от Съединени американски щати е задържан откакто – съгласно изказвания – унищожава две скулптури от II век в Израелския музей, една от които е на богинята Атина. След разпита израелската полиция декларира, че мъжът е счупил статуите, защото те са „ идолопоклоннически и опонират на Тората “. Адвокатите на отбраната настояват, че по време на случая мъжът е изпитвал така наречен йерусалимски синдром.

Йерусалимският синдром дефинира набор от психотични признаци на религиозна тема, изпитвани от хора, които посещават свещения за почитателите на исляма, юдаизма и християнството град.

Въпреки че не е независимо прието положение в Диагностичния и статистически справочник на психологичните разстройства, задоволително пациенти са се показали със признаци, които дават отговор на синдрома, с цел да има особено заведение в Йерусалим – Центъра за психологично здраве „ Кфар Шаул “ – което специализира в лекуването и проучването на положението. Между 1980 година и 1993 година 1200 туристи са били признати в този център.

Йерусалимският синдром обгръща редица признаци и държания, документирани през 2018 година: нормално (макар и не във всички случаи) пациентите имат предшестващо психиатрично положение, какъвто е казусът с различен американски екскурзиант, който стартира да се разпознава с библейската фигура Самсон.

„ В последна сметка той бил налегнат от желанието да пристигна в Израел, с цел да реалокира един от гигантските каменни блокове, които построяват Стената на рева, който съгласно него не бил на вярното място. И откакто идва при Стената, той фактически се пробва да реалокира един от камъните “, написа в рецензията на екипа от психиатри. „ Действията му провокират ужасна блъсканица, която приключва с намесата на полицията и настаняването му в болничното заведение на Центъра за психологично здраве Кфар Шаул. “

След като оспорват самоличността му – обратно на нормалните препоръки за отношение с пациенти – той чупи прозорец и бяга през него, като се върнал едвам откакто една здравна сестра го разкрила на автобусна спирка и му споделила, че е потвърдил, че има качествата на Самсон. След курс на лекуване с антипсихотични лекарства мъжът съумява да се върне вкъщи.

 Jerusalem Dome of the rock BW 12

Стената на рева пред Купола на Скалата в Йерусалим

Понякога страдащите идват като част от религиозна група („ знаем за три групи, които сега се пробват да „ основат “ рижа телица въз основа на трудове в Стария завет “, се отбелязва в прегледа), само че по-често те са пристигнали сами или със фамилията си.

В най-странната форма на синдрома гости, които не са имали никакви предходни психиатрични болести, идват в Йерусалим (или другаде в Израел) и получават психотичен епизод, след което се възвръщат непринудено и се връщат към нормалния си живот. В тези случаи религиозните пациенти нормално се отделят от групата или фамилията си, развиват фикс идея за непорочност и си вършат сами облекла, „ най-много от бялото спалното долни дрехи в хотела, от което си вършат дълга до глезена роба “.

Често срещани са виковете и пеенето на религиозни текстове, както и визитата на свети места и декламирането на проповеди там. При тази вариация на синдрома, развита от 42 пациенти в интервала 1980-1993 година, халюцинациите са редки и хората си спомнят личната си идентичност, а не имат вяра, че са религиозни фигури. Лечението ѝ нормално се състои в отдалечаване на пациента от Йерусалим и връщането му при фамилията. За страдание обаче, пациентите постоянно не желаят (или се притесняват) да приказват за епизода си, откакто излязат от него. Въпреки това лекарите, които се занимават с лекуването на положението, имат доктрина за него, сходна в прочут смисъл на „ Парижкия синдром “.

„ Тези, които се поддават на вид III на йерусалимския синдром, не са в положение да се оправят с съответната действителност на сегашен Йерусалим – появява се разминаване сред подсъзнателния им идеалистичен облик на града и града, както наподобява в реалност “, написа екипът. „ Човек би могъл да преглежда психотичното им положение и по-специално нуждата да проповядват посланието си като опит да се преодолее пропастта сред тези две показа за Йерусалим. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР