40 дни след Великден християнският свят отбелязва Спасовден или Възнесение

...
40 дни след Великден християнският свят отбелязва Спасовден или Възнесение
Коментари Харесай

Християните честват Спасовден

40 дни след Великден християнският свят отбелязва Спасовден или Възнесение Господне. Смята се, че откакто Исус Христос възкръсва, той остава на Земята 40 дни.

След 40-тия ден Христос заема мястото си на небето. Денят, в който Христос се възнася, се назовава още Спасовден, тъй като актът на възнесението се свързва с човешкото избавление.

В българския език празникът Спасовден произлиза от думата избавление.

Текстовете в Новия завет споделят, че след възкресението си Исус продължава да проповядва своето обучение и беседва с апостолите, движейки се сред останалите хора като богочовек.

40 дни откакто възкръсва, Христос се възнася в небесата при подножието на Елеонската планина в Йерусалим.

В националния календар Възнесение Господне се отбелязва постоянно в четвъртък. Денят се уважава срещу лятната градушка и е обвързван с култа към мъртвите.

 Самодива на Спасовден

Според поверието на Спасовден се събират душите на всички покойници, които са умряли след Велики четвъртък.

В българската национална традиция се смята, че на Спасовден на независимост излизат и самодивите, които обикалят вечерта Земята и украсяват главите си с цветя от росен.

Цветето росен се счита за лечебно, защото е докосвано от самодиви, и в навечерието на Спасовден болните хора преспиват на росенови ливади. Смята се, че вечерта на Възнесение Господне росенът ускорява лековитите си качества.

Народните вярвания гласят още, че в случай че на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - изобилна.

 Орехови листа и Спасовден

Спасовден е един от християнските празници, на които се почитат душите на мъртвите. На този ден дамите би трябвало да посетят гробовете на умрелите си близки и да раздадат варено жито и самун, като посипят по гробовете орехови листа, тъй като се счита, че орехът ще пази сянка на покойниците.

Прието е на Спасовден вратите на домовете да останат отворени, с цел да могат душите на мъртвите да излязат гладко.

Днес имен ден честват всички, които носят имената Спас, Спасен, Спасимира, Спаска, Спасимир, Спасена, Спасиян и Спасияна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР