4 убийства и 2 силни труса на изборитеРеджеп Ердоган завоюва

...
4 убийства и 2 силни труса на изборитеРеджеп Ердоган завоюва
Коментари Харесай

Ердоган печели местния вот, взема Анкара и Истанбул на косъм

4 убийства и 2 мощни труса на изборите

Реджеп Ердоган завоюва съвсем несъмнено Истанбул и Анкара на локалните избори в Турция в неделя, заяви в. “Хюриет ”. Това сочат първите данни след преброяването на 10% от гласовете.

В най-многолюдния турски град 8 политически партии и 24-ма самостоятелни претенденти се бореха за кметския стол. Бившият министър председател Бинали Йълдъръм, повдигнат от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), води с 51,1% против 46,3% за главния му съперник Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НСР), сочат първите данни. В столицата Анкара борбата бе сред 7 обединения и 5-има самостоятелни претенденти. Кандидатът на ПСР бе отпред с 49,28% поддръжка към 19 ч нощес по отношение на 47,69% за претендента на НРП при 30% преброени бюлетини. Към 19 ч те дават превес на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, която събира 47,56%. На второ място е кемалистката Народнорепубликанска партия с 31,28%, а на трето - прокюрдската Демократична партия на народите с 5,91%. Следват Партията на националистическото деяние (ПНД) със 4,9% и Добра партия (ДП) с 3,29%.

4 убийства и две мощни трусове белязаха оспорваните локални избори в Турция. Двама от починалите са наблюдаващи на изборите, сред които горящ скандал в област Малатия, последван от пукотевица с огнестрелно оръжие. 21 души пък са ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при сходни сбивания.

Турският президент окачестви изборите като “крайъгълен камък ” за турската народна власт. Заедно със брачната половинка си Емине Реджеп Ердоган гласоподава в учебно заведение в истанбулския квартал “Юскюдар ”.

Вотът бе обсъждан като тест за известността на Ердоган, който не е губил избори от качването си на власт през 2002 година В дните преди гласуването Ердоган организира към 100 митинга в цялата страна.

Около 57 млн. гласоподаватели можеха да се явят пред урните. За присъединяване бяха регистрирани 12 политически партии с общо 6588 претенденти. Гласуването протече сред 8 и 17 ч като се изключи окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден бе от 7 до 16 ч. Около 60 прокюрдски водачи са били задържани часове преди вота.

В обичайна цитадела на кемалистите Измир като любимец за кметското място се обрисува претендентът на НРП с 58,35 на 100 от гласовете, а претендентът на ПСР е втори с 37,45 на 100, демонстрират още данните.

Над половин милион чиновници по сигурността и охранители бяха мобилизирани в Турция за защита на изборите. Освен тях в подготвеност бяха сложени и 5000 бойци от армията и жандармерията. До 18 ч бяха анулирани всевъзможни обществени увеселения, в това число сватби. До 24 ч бе неразрешена продажбата на алкохол.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се яви пред урната в Анкара и съобщи:. “Дай боже краят на март да донесе пролет ”. Лидерката на Добра партия Мерал Акшенер пусна бюлетината си в истанбулския квартал “Юскюдар ”. Двете опозиционни сили се договориха да поддържат общи претенденти на локалните избори в доста градове, с цел да реализиран по-добри резултати. Техният Национален алианс издигна общи претенденти в 22 от 30 метрополии на Турция.

Освен 1289 кметове жителите избираха съветници в окръзите и кварталите на турските градове във всички 81 провинции.

Земетресение с магнитуд 4,9 удари окръг Денизли, Югозападна Турция, което наложи прекъсване на вота за малко. В източния окръг Ерзинджан пък бе регистриран трус от 4,1.

Това са първите локални избори в Турция в границите на новата президентска система на ръководство, призната на референдум през април 2017 година

Преди 7 година Ердоган “включи ” Кърджали в турска Тракия

“Разбирам ги, че в неделя имат избори, само че не за сметка на България ”, сподели министър председателят Бойко Борисов след 5-часовата си среща с турския вицепрезидент Фуат Октай. Борисов изиска България да получи опрощение от Анкара за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу, че има турска интервенция в Закона за вероизповеданията у нас.

Това не е първият случай на непремерени думи от южната ни съседка преди избори - или в Турция, или у нас.

Напрежение сред София и Анкара имаше и през март 2017 година Тогавашният турски дипломат у нас Сюлейман Гьокче се появи в избирателен клип на партия ДОСТ с водач Лютви Местан. По същото време турският обществен министър в Истанбул агитираше български изселници да гласоподават за ДОСТ. От турското външно министерство подлагаха на критика българския закон, съгласно който в страни отвън Европейски Съюз изборните секции може да бъдат най-вече 35.

Посланик Гьокче беше привикан в Министерството на външните работи за пояснения, а служебният министър председател Огнян Герджиков разгласи, че има напрежение сред България и Турция, само че се надява да не се стига до късане на дипломатически връзки.

През 2012 година отново в предизборно послание за локалния избор в град Кешан турският президент Реджеп Ердоган съобщи: “Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски район. Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Скопие, Призрен в Косово, Сараево ”.

Последва декларация на нашето Министерство на външните работи: “Изхождайки от обичайно положителните връзки сред България и Турция, и в светлината на идното съвещание на смесената комисия по нерешените въпроси Министерство на външните работи счита, че сходни изказвания не способстват за развиване на двустранния разговор, ориентиран към търсене на ефикасни и прагматични решения ”.

В декларацията се обръщаше внимание на Турция да зачита суверенитета и правилата на териториалната целокупност, предпазени от интернационалното право. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР