4,9 млн. чуждестранни туристи очакваме през лятото. Това е ръст

...
4,9 млн. чуждестранни туристи очакваме през лятото. Това е ръст
Коментари Харесай

Най-многобройните туристи у нас са румънците, но германците са ни по-важни

4,9 млн. задгранични туристи чакаме през лятото. Това е растеж със 7,5 на 100, уточни ръководителят на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му най-вече са почиващите у нас румънци (близо 2 млн.), турци (1,4 млн.) и гърци (1,3 млн.), само че с най-голяма значимост са германците, които имат дълъг престой и от тях се получават доста по-големи доходи. Руснаците и британците също остават за повече време на нашето море, като едните са към 500 000, а другите – 300 000.

„ Внушенията за това, че българите отиват в чужбина, не са верни”, сподели Драганов пред bTV. Той уточни, че 20% от нашите сънародници ще прекарат лятната си отмора в чужбина, само че дори и те ще имат и пътувания у нас. Сред интензивно пътуващите на открито пък доминират тези, които излизат в чужбина за уикенди и празници.

Според изчисленията на Института ол инклузив 3 звезди за 7 дни ще коства в България на 4-членно семейство 1800 лева,, а в чужбина – 3600. „ Минимумът стартира от 1000 лева за 4-членно семейство”, акцентира Драганов. По-добри цени има в самото начало на сезона и в края му през септември.

Спад на проведените пътувания

Организираните пътувания на българи в чужбина са едвам 4% от общия брой, а за вътрешния туризъм приказваме за 8%. „ Това е по този начин може би заради обстоятелството, че интернет дава толкоз доста благоприятни условия да изберете и да сравните – повече хора се самоорганизират”, сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Той прикани хората да не се доверяват на хубавите картинки, „ изключително в случай че до тях стои нереалистично ниска цена”. По думите му е доста значимо да се пазят ваучери, контракт, платежно разпореждане и касов бон.

Тук е и „ едно несъмнено преимущество на туроператора” – задължен е да подписва застраховка „ Професионална отговорност”, която може да се употребява за обезщетяване на консуматори.

По думите му никой няма право да желае от хората наложително да вземат комплект от чадър, шезлонг и шалте (често със спекулативно високи цени за комбинацията). Той означи, че при 1000 тъжби за милионите пътувания през 2017 година въпреки всичко може да се каже, че проблематичните обстановки са по-скоро малко.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР