4 305 русенчета на възраст между 4 и 16 години

...
4 305 русенчета на възраст между 4 и 16 години
Коментари Харесай

52 деца от Русенска област са върнати обратно в класните стаи през последните два месеца

4 305 русенчета на възраст сред 4 и 16 години са в чужбина

52 деца от Русенска област са върнати назад в класните стаи през последните два месеца. Това стана ясно от извършена през днешния ден среща, в която участваха и специалисти от Областната администрация, които са директно ангажирани с процеса.

31 екипа, в които са включени близо 400 души, са издирвали отпадналите възпитаници, а със фамилиите им са работили педагози и обществени служащи. Срещата е част от плануваните действия на регионалния координационен център във връзка със основания непрекъснато настоящ механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Според регионалния шеф Анатоли Станев работата сред представителите на ръководената от него администрация, локалната власт, Регионалното ръководство на образованието, Регионалната дирекция за обществено подкрепяне, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, както и представители на учебните заведения и детските градини е на доста високо равнище. „ Резултатите поддържат вижданията ми и демонстрират, че съдействието сред институциите в района е чудесно. Въпреки това не можем да си позволим да се задоволяваме с постигнатото и би трябвало да продължим да поставяме всички старания, с цел да могат повече деца да бъдат включени в просветителната система “, разяснява още Станев, предават от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Статистиката сочи, че за последните пет години в района делът на необхванатите в просветителните институции деца и възпитаници е намалял с 14%. Ако през юли 2017-а, когато е почнала работата по упоменатия механизъм децата, за които не е имало никаква информация в профилираната осведомителна система, са били 4212 от общо 23 918, то към края на предишния месец те към този момент са едвам 246 от 29 277. Тези данни извеждат региона на едно от челните места в страната. За съпоставяне общият дял на необхванатите в просветителната система в България е 5.28%, като при започване на предходната образователна година е бил 5.44 %.

„ Усилията ни са обединени за използване на съответни ограничения по отношение на контингента от деца и възпитаници, които живеят на адресите и заради разнообразни аргументи не посещават образователни заведения (липса на средства, ранни бракове и др.). В резултат на тези старания с всяка минала година от ден на ден деца и възпитаници са върнати в просветителната система и в този момент активността на педагогическите експерти са ориентирани към тяхното приобщаване към просветителния развой “, съобщи началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева.

Според специалисти една от водещите аргументи за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от просветителната система е неналичието на ангажираност и поддръжка от страна на фамилията. Други фамилни аргументи, отсъствия по неуважителни аргументи и пропуски в образованието също водят до отпадане от учебно заведение. По последни данни през актуалната образователна година 71 деца и възпитаници са отпаднали от просветителната система, като 9 от тях са били в предучилищна възраст. Най-много отпаднали има в община Русе – 37, а без отпаднали се оказва само Две могили. Оказва се, че други 4 305 русенчета на възраст сред 4 и 16 години са в чужбина. За страдание по този индикатор се следи съвсем двойно нарастване от 2017-а насам. Ако в средата на 2017-а емигриралите със своите фамилии деца са били 2220, то в този момент те са над 4300. Независимо от този факт обаче се следят и някои позитивни трендове. Незаписаните спадат повече от 12 пъти – от 422 деца и възпитаници през 2017 година до 34 през 2022-а. Процентът на отпадналите също бележи внезапен спад. През 2017 отпадналите от просветителната система са били 130, а в този момент те са 71. Близо девети пъти спада и броят на децата, за които няма информация.

Припомняме, че в страната наложителното обучение е до 16-годишна възраст и по тази причина в обсега на системата не влизат учениците от 11-и и 12-и клас.

Днешната самодейност е част и от междуинституционална среща по Национална стратегия „ Заедно за всяко дете “, Модул 1 „ Подпомагане на активността на екипите за обсег “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР