3Бившият президент на Приднестровието Евгений Шевчук тайно напуснал непризнатата от

...
3Бившият президент на Приднестровието Евгений Шевчук тайно напуснал непризнатата от
Коментари Харесай

Бившият президент на Приднестровието избяга в Молдова с лодка

3Бившият президент на Приднестровието Евгений Шевчук скрито напуснал непризнатата от никого република и избягал в Молдова, оповестяват РИА " Новости " и РБК. Шевчук напуснал страната в сряда през нощта - часове откакто получил документи за съвещание, което ще проверява активността му като президент и може да го лиши от имунитет.

Според ръководителя на приднестровския парламент Александър Шчерба в нощта на 28 юни Шевчук пресякъл река Днестър и напуснал територията на републиката, влизайки в Молдова. Във " Facebook " депутатът Андрей Сафонов написа, че той се придвижил " с лодка "

В момента той е обвинен в разхищаване на държавни средства в изключително огромни размери. Ден след бягството му Върховният съвет (парламентът), по искане на основния прокурор, го лиши от имунитет.

Наказателното гонене против Шевчук е по пет обвинявания, в това число покупко-продажби, свързани със съмнителни фондации, контрабанда, нелегално орязване на пенсиите и заплатите с 30 на 100 (през 2015 г.) и помилвания на наказани лица в нарушаване на закона.

Приднестровката република е територия на Молдова, която разгласи самостоятелност след разпада на Съветския съюз. Близо 60% от популацията ѝ са руснаци и украинци. В края на предходната година Шевчук, който зае поста през 2011 година, се кандидатира за втори мандат, само че загуби от Вадим Красноселски, като получи близо два и половина пъти по-малко гласове от него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР