39% средно увеличение на парното за цялата страна и 3,9

...
39% средно увеличение на парното за цялата страна и 3,9
Коментари Харесай

Луд скандал! КЕВР и топлофикациите в битка за цени

39% приблизително нарастване на парното за цялата страна и 3,9 на 100 за тока от 1 юли разискаха навън съвещание в КЕВР. Топлофикациите обаче не се съгласиха с препоръчаните цени и желаеха покачвания. Стигна се и до кавги.

Почти всички топлофикации не се съгласиха с препоръчаното от КЕВР приблизително нарастване на парното с 39,26% за цялата страна от 1 юли и желаеха по-високи цени. Те се възмутиха, че регулаторът не е отчел скока на борсовите газови фючъри след 24 май, съобщи Българска национална телевизия.

Само една седмица по-късно те са на стойност сред 7 и 11% по -високи, тъй че една актуализация за нас би довела до по-точно прецизиране на разноските за природен газ на сдруженията, сподели Денислав Денчев- Топлоелектрическа централа " Веолия " -Варна.

Дружествата бяха недоволни и от неналичието на обезщетения за скъпия газ и въглеродни излъчвания.

Стигна се до скандал. Управителят на Топлофикация Петрич изиска оставката на специалиста от КЕВР, изготвил отчета за цените.

На ваше място ще ме е позор да седнал съм тук. Ще си подам молбата веднага и незабавно, и аз ще бъда задоволен, и моите членове на асоциацията ще бъдат задоволени, тъй като вие нямате място тук. Ако те не го създадат, ние ще го желаяме през Народното събрание да ви изхвърлят от тук, сподели Анастас Калинов, шеф на Толпофикация - Петрич.

Председателят на КЕВР изясни за какво регулаторът е охладил претенциите на топлофикациите за фрапантен скок на парното.

Всички топлофикационни сдружения подадоха заявки с искане за увеличение на цените сред 150 и 300%. Комисията прегледа и откри за основателно едно нарастване от 100-120% заради четирикратното увеличение цената на природния газ и с цел да няма подобен потрес, откри запаси в системата, и по-скоро през фонда за Енергийна сигурност, който да компенсира това нарастване и да го сведе до 39%, сподели Станислав Тодоров - ръководител на КЕВР.

Той предложи на топлофикациите да бъдат гъвкави, с цените, в случай че има заплаха да изгубят клиенти.

Шефът на КЕВР изясни по какъв начин от 100% поискано нарастване на тока, е реализирана планирана цена едвам от 3 на 100.

Задълженията за обществото,което всеки от нас плащаше в границите на 7 лева, отстраняваме това обвързване към обществото. Електроенергията, която се създава от АЕЦ най-ниска цена в нашата енергийна система, усилваме % от 20 на 30%, по-голяма част от електрическата енергия на АЕЦ отива за битовия пазар. И третото нещо, което вършим, стопираме наградите към всички ВЕИ производители

На 7 юни КЕВР ще организира публично разискване по препоръчаните цени за тока и парното, а на 1 юли ще вземе дефинитивно решение. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР