39-годишният Делян Енчев е мотокарист на пристанище Запад в Русе.

...
39-годишният Делян Енчев е мотокарист на пристанище Запад в Русе.
Коментари Харесай

Работник загина на пристанище ”Запад” в Русе, крият истината за инцидента

39-годишният Делян Енчев е мотокарист на пристанище ”Запад ” в Русе. На 14 юли, към 8:15 той и сътрудника му Сашо Александров отиват да отворят капаците на баржата, от която следва да разтоварят тонове насипна гранулирана тор.
„ Трябва да се отварят капаците от подменна група. Това са моряци. Делян не беше моряк. Нямаше сега подменна група изобщо на съда. Това си е процедура – да се отварят съдовете и да няма подменна група. Един лост, който би трябвало да отвори капака, изплю. Той падна във водата, при което аз събух обувките и скочих след него. Той не можеше да плува и в нервността си, след дълга битка потъна под секцията”, споделя Александров.

Борбата за живота на Делян продължава сред 9 и 10 минути – време, регистрирано от камерите на пристанището. Сашо и Делян са на безсрочни трудови контракти с Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура”. По график се допуска да работят два дни по 12 часа и да почиват два дни по-късно.

Това обаче не се случва – работят всеки ден в продължение на седмици. По думите на Сашо главната заплата е близка до минималната, а главните пари идват на база тонажа, минал през ръцете им.

Сигнал за случая е подаден незабавно на телефон 112, а към Инспекция по труда – към час и половина по-късно. Часове по-късно обаче, на пристанището не е имало проверяващи от полицията и прокуратурата, нито проверяващи от Инспекцията по труда, описват околните на удавения служащ.

След час и половина водолазният екип от Горна Оряховица прекратява търсенето тъй като кислородът им свършва.

Илко Камбурив е шурей на починалия служащ. Ден след случая документира, че на пристанището продължава да се работи без защитни средства – без колани, без предпазни въжета.

„ По норматив те настояват, че не са задължени да имат избавителни жилетки, да имат пояси, да имат такива защитни средства, тъй като те работят на сушата. Да, само че аз запитвам, Делян, като мотокарист, който би трябвало да влезе вътре с багерчето, по какъв начин е влизал Делян там? Как е написано по директива той да мине по тази сходна или пътека и да влезе вътре в баржата?”, пита Камбуров.

Семейството на починалия е решено да не остави институциите да скрият истината за гибелта му. Първото им подозрение идва, когато две седмици след случая чуват на публична конференция от директорката на инспекцията по труда, че тялото на Делян към момента не намерено.

Проверяващите, от които се чака да открият нарушаванията, пропущат значителен факт - тялото на удавения е открито цели няколко дни преди конференцията, като дори то е било заровено.

„ На тоя стадий нарушаванията, които сме установили, и които считаме, че имат отношение към злополуката, е нарушавания, свързани с работното време. Недопустимо е работа 14 дни без отмора, а това сме установили особено за лицето. В случая сме установили освен за това лице, а и за други лица, които са полагали 14 дни труд без отмора като приказваме за 11-часови смени”, разяснява шефът на инспекцията Ирена Николаева.

Тезата е, че преумората е оказала въздействие.

Близките на Делян Енчев настояват, че той е бил доста по-дълго на работа без отмора. Просто проверяващите създали информация единствено от първи юли до деня на случая, само че не и преди този момент.

Сашо Александров е безапелационен, че не е имало нито пояси, нито жилетки. След като не съумява да избави живота на своя сътрудник и едвам резервира своя, първото нещо, което вършат ръководителите му е, да го накарат да се подпише, че е минал наложителния инструктаж. Карат го и да постави светлоотразителна жилетка и каска.

На оживелия служащ му е подредено да се върне на работа още в понеделник. Той обаче отхвърля, тъй като не може да се оправи с преживения потрес. В момента е в болничен и върви на психолог, за своя сметка.

Александров и околните на Делян настояват, че има най-малко три случая, които са били прикрити. Един от тях е от март 2016 година, при който служащ паднал в ледените води на Дунав. Днес не желае да свидетелства.

В момента се води досъдебно произвеждане и околните на Делян се надяват казусът да бъде развързан и разпоредбите за сигурност да бъдат прецизно спазвани – на всички места, с цел да няма повече жертви.

Генералният шеф на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура” Ангел Забутов съобщи в студиото на „ Тази сутрин”, че случилото се е „ нелепа случайност”.

По думите му починалият служащ и сътрудника му нерегламентирано са се качили на баржата, с цел да отворят капаците и да стартират работа: „ Трябва е да уведомят ръководителите, да има подменна група, която да отвори капаците”.

Според него е имало защитни средства, а 14-дневната серия на чиновниците е била по тяхно предпочитание – въпреки да призна, че това е нарушаване.

„ Мога да приказвам за отговорност. Отговорността я поемам аз и, в случай че има отговорни, ще бъдат наказани”, акцентира Забутов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР