39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, след като

...
39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, след като
Коментари Харесай

Млад мъж ще ходи отново, след като спасиха крака му с иновативна трансплантация на кост

39-годишен мъж от Стара Загора ще върви още веднъж, откакто му беше вкоренен костен материал от трупен донор, оповестяват от УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Иновативната интервенция е осъществена в Клиниката по ортопедия и травматология на лечебното заведение, като методът по натурален метод подкрепя на зарастването на повредения крайник на пациента.

На 1.10.2022 година младият мъж претърпява катастрофа като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница, където му слагат железни импланти.

През февруари 2023 година се открива несрастване с данни за зараза. Това постанова повторна оперативна интервенция. При нея травматолозите на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен недостатък в региона на счупването и той е напълнен с биологично стъкло. Самото строшаване се стабилизира още веднъж с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

" Научих за проф. Кинов от мой другар, също моторист, който професорът е изправил на крайници след тежко рухване. Радвам се, че му се доверих ", споделя младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, само че занапред прави проекти за идващия. " Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора ", признава той.

 Снимка: УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ "

И е вторият млад пациент, при който от Клиниката по ортопедия и травматология употребяват физиологичния метод в границите на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при несполучливо протезиране в друга болница.

" Костно-ставните болести от време на време са съпроводени от тежки недостатъци на костта, които, с цел да действа вярно ставата, се постанова да бъдат възобновени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния способ на лекуване, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме ", изяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " проф. доктор Пламен Кинов.

Той разяснява, че биологичният метод постоянно е за предпочитане при този вид пациенти.

" В рамките на живота на един младеж в никакъв случай не се знае какво може да изникне и в случай че се постанова друга интервенция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка интервенция, вероятните затруднения са доста огромни. Ако настъпи затруднение, това в допълнение ще утежни възможностите за сполучливо лекуване. А една тежка зараза, като сепсис да вземем за пример, може даже да коства живота на пациента. Не е оневинен този риск ", безапелационен е професорът.

Рехабилитацията на пациента стартира още в ИСУЛ с нанагорнище на стъпала благодарение на умел физиотерапевт. Предстои дългото му възобновяване, което ще продължи в родния му град Стара Загора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР