''Всеки има право да си търси за себе си, както

...
''Всеки има право да си търси за себе си, както
Коментари Харесай

Проф. Йончев пред ФАКТИ: Скептичен съм, че коронавирусът е плод на някакъв заговор

''Всеки има право да си търси за себе си, както казахте равновесие, и да си изясни обстановката. В логиката на психиката има доста едно доста хубаво разбиране - ''когнитивен дисонанс''. Тоест, когато в познавателен смисъл не си в равновесие. Примерно, знаеш, че не би трябвало да пушиш, само че пушиш, или пък знаеш, че не би трябвало да нарушаваш разпоредбите, само че ги нарушаваш. Много е забавно, че хората не обичат да остават в такова положение и си измислят някаква идея. Колкото е по-примитивен индивидът, толкоз е по-проста концепцията''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ специалистът по национална сигурност проф. Димитър Йончев. Думите му са мотив това, че преди дни излязоха резултати от проучване, в което се твърди, че доста българи имат вяра в тайни теории, съгласно които коронавирусът е скрит план против човечеството, или пък е основан от някой, който има користна цел.

''Лесно се ревизира. Няма пушач, който да не ви изясни за какво пуши. Същото е и с тази обстановка (б.р. изключителното състояние, провокирано от коронавирусната пандемия). Намираш се в ситуацията, което се отличава от предходното и би трябвало някак да си го обясниш. Аз нямам нищо срещу най-различните пояснения, дори тази медийна небулоза, която се основава. Но има едно само че. Ами, в случай че в действителност е по този начин? И по тази причина, следователно, по-разумно е да се съблюдават някакви ограничения, а мнението да си го оставиш за себе си. Все отново животът е по-ценен. Това, може би, постоянно го има в нашия живот. Впрочем, това са последните думи на Балзак: ''Отивам да видя великото ''може би''''. Ние живеем в ''може би''. И не ми харесва, когато някой е твърдо: ''Това е по този начин, това не е така''. Не е черно-бяло.

''Е, когато си младеж и ти кажат, че това теб не те визира, и примерно в метрото поколенчески стоят маските, а поколенчески стоят без маските, това е към този момент раздробяване на обществената връзка. Но дано кажем по този начин. Ситуацията е необикновена и публиката се стреми всеки за себе си, всяка група за себе си, да откри някакво равновесие. Но освен това състояние в никакъв случай не би трябвало да изключваме това, че оня, който има опция, ще лови риба. Водата е мътна'', продължи той по тематиката с другите теории за пандемията от COVID-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР