''Вижте, по принцип човешкият живот е кратък, а историята някак

...
''Вижте, по принцип човешкият живот е кратък, а историята някак
Коментари Харесай

Калин Тодоров пред ФАКТИ: Според мен Борисов прикри маса убийства

''Вижте, по принцип човешкият живот е къс, а историята някак си си служи с по-дълги мащаби и би трябвало да мине време, с цел да се оценят нещата, с цел да може да се даде точна оценка на нещата. Това е първата причина, заради която мълчах толкоз дълго''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът и публицист Калин Тодоров, наследник на комунистическия общественик Станко Тодоров. Калин Тодоров е създател на книги, разказващи за социализма и последвалия го преход към народна власт.

''Втората причина е, че когато времето минава и избледняват спомените за обстоятелства и събития, е доста елементарно те да бъдат преиначавани и манипулирани. По принцип аз не смятах да се занимавам с този интервал и не смятах да се занимавам с писане на книги, само че историята толкоз фрапантно стартира да се трансформира от хора, които се възползваха от този вид исторически фалшификации, с цел да услужат на съответния политически миг, че няколко мои другари ми споделиха: ''Ти не би трябвало повече да мълчиш, тъй като в края на краищата ти си съвсем директен очевидец на тези събития и е извънредно време да се чуе и тази гледна точка''. Гледната точка на децата на огромните ръководители, макар че аз не се изживявам като дете на огромен началник. Но гледната точка на хората, които някак си попаднахме в такава една мантра, че ние сме организирали надали не Прехода по метод, по който от ''Червена буржоазия'' да се превърнем ''Компрадорска буржоазия''. Което значително не е вярно'', продължи той.

''В края на краищата моите книги не са истина от последна инстанция, най-малко аз не ги възприемам по този начин. Просто ги възприемам като една малко по-различна позиция. Аз първо мислех единствено една да напиша, а също така не смятах да се занимавам с Прехода. Просто желаех за социализма да опиша истината - такава каквато аз съм я видял. Но самият факт, че толкоз доста хора се заинтересуваха от тези книги, приказва, че тази позиция има много фенове. Защото аз по себе си знам - чета книги и писатели, които мислят като мен. Тези, които не мислят като мен, аз не ги чета. Аз обичам да откривам личните си мисли в книгите и допускам, че много хора са разкрили своята истина в тези книги'', показа още Калин Тодоров.

''Мантрата, която върви е, че България се ръководи от децата на Политбюро. Това е едно стабилно фразеология, което не е правилно. Във висшето ръководство на България за всичките тези 30 години, едвам 4 души от тази кохорта по някакъв метод се включиха в ръководството на страната. Това е Сергей Станишев, това е Меглена Кунева, това е Борис Велчев и това е Евгени Танчев. Това са четиримата. Те са взели участие в ръководството на страната. Всички други, ние останалите, имахме по-различна съдба'', разясни писателят.

''Лично аз считам, след толкоз години, че 10 ноември беше ''Дворцов преврат'', вътрешнопартиен прелом, който обаче беше изработен благодарение на съветските секретни служби, съветското военно разузнаване и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в България. И те просто се вписаха в един общ развой, на всички места се случиха по този начин нещата - и в Унгария, и в Полша, и в Чехословакия, по този начин се случиха нещата, както се случиха и тук.

Лично аз считам, а и след толкоз години от ден на ден се увещавам, че е по този начин, на процедура те нещата не стартират тук и не се вършат единствено тук. Според мен нещата стартират 1984, 1985 година в Съветския съюз, на първо място, и те стартират още по времето на Андропов. Андропов е този, който поставя началото на това, тъй че това, което се прави тук не е по-различно от това, което се прави в Русия и останалите. 1984 година, това е началото за мен, когато стартират да се осъществят хрумвания за бъдеща смяна на системата'', довери своята догадка Тодоров.

''Грешката на Луканов, в случай че приемем, че Луканов беше идеологът на Прехода, беше безусловно подправеното самочувствие, че когато отпушиш делвата ще можеш да контролираш нещата, които се случват. Това беше безспорна заблуда и съгласно мен гибелта му го потвърди. Те просто, сега, в който махнаха идеологическата запушалка, нещата ставаха все по-неконтролируеми и ''Компрадорската буржоазия'' в България се сътвори освен от стопанската номенклатура на социализма. Това за мен бяха минимум три групи. Първата беше, естествено тази група - групата на стопанските ръководители на огромните предприятия, на които те трябваше да бъдат (по концепция на Луканов) предадени с тази скица - с външнотърговските сдружения, с износа на капитал, с връщането на капитала в България, с изкупуване на безценица на индустриалния капацитет на България и в края на краищата да се осъществя концепцията на Луканов да се сътвори клуб от ''червени'' капиталисти. Само че това не можа да се случи тъкмо по този начин, както той си го представяше, тъй като - първо, в цялата тази скица се намеси незаконният контингент. Когато те - Луканов и Гоцев, най-общо казано, реорганизираха или съвсем унищожиха имунната система на страната - имам поради силовите структури, имам поради икономическо разузнаване, финансово разузнаване, научно-техническо разузнаване, когато те унищожиха тази конструкция, доста елементарно незаконният контингент съумя да се включи в тази скица и дружно с ''червените'' капиталисти настъпиха и тези, основани допустимо и евентуално от Луканов и Гоцев, само че и обективно от самото време, мафиотски структури, които също се включиха в преразпределението на собствеността в България. Освен това, не трябва да забравяме, че Иван Костов също се опита сътвори, само че този път ''синя'' буржоазия, хората към него. И освен посредством реституцията. Когато аз бях основен редактор на ''Отечествен вестник'', единствено две години съм бил, за жалост, тогава при мен работеха Иво Прокопиев и Филип Харманджиев, аз знам техния бекграунд. Те не бяха хора на Луканов, те не бяха хора на ''червения'' капитал, те бяха хора на Костов и хора на ''синия'' капитал'', напомни журналистът.

''Аз, в последната книга, тази, която сега пиша и тази, която ще излезе през декември, мисля, че напълно обширно съумявам да обясня кой беше Гоцев и че Гоцев напълно не беше този всевластен кукловод, който е успявал първо да сътвори, а по-късно да управлява силовите структури. Тези мафиотски групи, те значително бяха плод и на случайност, тъй като какво се случи? Веднага след 10 ноември социалистическият спорт, който в действителност трябваше да бъде витрина на социализма, а и беше, той внезапно се разпадна. Разпадайки се внезапно, този спорт остави на улицата доста момчета. И девойки евентуално, само че основно момчета. Ами, тези момчета, те бяха доста жизнеспособни, те бяха доста витални. Тези момчета започнаха да се самоорганизират. Разбира се, и под управлението на някакви кукловоди там, евентуално. Аз ги назовавам инцидентно събитие. Това инцидентно събитие, да вземем за пример в Румъния не се случи, това инцидентно събитие в Чехия не се случи. Една от сделките сред руснаците и американците беше да не се пипа Секуритатя в Румъния. Това беше и изискванията на Секуритатя, да не бъдат пипани. Но примерно, 1993 г, 1994 година, 1995 година, годините на огромно тук престъпно плячкосване на страната, в Румъния няма открадна една гола за година. Там това не се случи'', направи съпоставяне той.

''Освен това, разграждането на силовите структури в България, то остави на улицата някъде сред 14 и 16 хиляди. Тези 14-16 хиляди души, те малко се разграничават от спортистите, те бяха същите, те бяха също толкоз мощни, също толкоз гладни, също толкоз проведени, и то в някаква степен сред едната и другата група се получи някаква симбиоза. Тази симбиоза, тя беше употребена, несъмнено, от кукловоди като Гоцев, като Виктор Вълков и така нататък Но това беше хем следено, хем инцидентно събитие. Самият факт, че Луканов беше погубен евентуално от хора като тях, значи, че в един миг те се разпалиха против кукловодите си, отстраниха огромна част от тях и по-късно за тях беше елементарно да се трансфорат в част от бъдещата ''Компрадорска буржоазия'', добави разбора си Калин Тодоров.

''Мога да настоявам, че огромна част от тези 150 убийства, които бяха направени, бяха направени по-скоро от една гангстерска война кой да успее да овладее каналите за каптагон, в случай че щете, за оръжия, за различен вид синтетични опиати. Това си беше чисто гангстерска война. Тази гангстерска война в някаква степен е била и направлявана, само че значително се развиваше от единствено себе си'', сподели още писателят.

''Аз във втората книга се пробвам да отговоря на въпроса: какво в действителност е Бойко Борисов, какво в действителност е това творение? За мен той е медиен артикул и този медиен артикул беше създаван последователно, само че беше създаван от разнообразни сили. Той в някаква миг се възползва от тази скица и се опита да се самосъздаде. Има една легенда, която се носи за него, че той не идва нито от ляво, нито от дясно, а идва изпод. Ами, не идва изпод, той не е човек от народа. Той е човек от структурите, от службите. За мен той значително илюстрира самия Преход, неговата биография е илюстрация на Прехода, чудесна илюстрация. Неговият път какъв е? Човек на властта, на силовите структури. От силовите структури отпада - по една или друга причина, по избор или не. Включва се в мафиотските структури, а от мафиотските структури го връщат в силовите структури. Как го връщат? Началото е да го създадат телохранител на Тодор Живков. Правейки го телохранител на Тодор Живков, аз мисля, че това беше една комбинирана концепция. Идея, както на ''монтерейци'' и Любен Гоцев, по този начин и на самите незаконни групи. Иван Славков ми разправяше, че при него е отишъл Венци от СИК, Венци Стефанов отишъл и му споделил: ''Абе, ние тук имаме едно момче, което може отлично да охранява тъст ти''. И тук започваш да създаваш легендата. Първо, седейки той до Живков, може да се учи от него, както самият той се хвали, че се е учил от него. Освен това, може и да го шпионираш и на съответни хора да разказваш какво в действителност се случва там в тази вила на Жени Живкова. И трето, ти започваш да го създаваш като медиен артикул, ти го го поставяш до огромния и паралелно до огромния той също към този момент наподобява като нещо такова. След което същите тези структури го предлагат на Симеон. А по-късно към този момент от телохранител на Симеон, ти го монтираш в държавната власт, ти го монтираш като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. А той, с цел да стане основен секретар на Министерство на вътрешните работи - концепцията е на Бриго Аспарухов, той го е предложил на царя. Но царят, с цел да се съгласи да го вземе, и то без всевъзможни съмнения, то значи, че - първо, доверието му към този момент е извоювано, до момента в който той му е бил телохранител, и второ, доста, доста се колебая дали на самия цар не му е платено да го вземе'', описа Тодоров.

''Има едни изказвания, които стоят в тишината някак си, в делото ''Наглите'' или ''Килърите'', мисля, че в ''Килърите'', има един Кец (б.р. засяга Васил Костов, който е с прякор Кеца) там, който под клетва декларира, ч Йоца Амстердама е платил 400 000 $, с цел да стане Бойко основен секретар на министерството. И той, с цел да стигне до тук, значи кои вземат участие? Участват част от някогашните секретни структури на страната и част от мафията. Значи ние към този момент имаме съвпадение сред двата кръга - мафията и някогашните секретни структури на страната. И бидейки той основен секретар на вътрешното министерство, той съгласно мен е съумял да прикрие маса от тези 150 убийства. Неслучайно нито едно не беше разкрито'', усъмни се той.

Калин Тодоров е сигурен, че Симеон Втори е пристигнал в България единствено поради договорката и парцелите си.

По думите му, Симеон Сакскобургготски вкарва Борисов в политиката, само че персонално кръгът ''Банкя'', част от който е Чавдар Чернев, участващ и в кръга ''Монтерей'', издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София.

За несменяемостта на Борисов на премиерския пост, Калин Тодоров съобщи следното:

''Аз това го назовавам противоположен асортимент. Когато една страна, която сме ние, е подвластна страна, подвластна и от вътрешни, и от външни сили, то за тези сили - външни и вътрешни, за които не богатството на страната, а други неща са приоритет, за тях е най-добре и най-удобно да седи на върха човек, който е комфортен. А кой човек е комфортен? Удобен е послушният човек. Кой човек е дисциплиниран? Послушен е индивидът, който могат да го манипулират. В България операции могат да се извършат най-много с компромати. И като той е безусловно осведомен от а до я, както и вие казвате, с всичко, което се е случило в България през тези 30 години в сенчестия ѝ двор, тъй като той е взел участие в него, във всеки един от тези моменти, за това той е най-удобен, тъй като той се пробва да угоди на всички. Той прави всичко допустимо да угоди и на мафията, и на олигарсите, да угоди и на руснаците, да угоди и на американците, и на всеки, който в някаква степен държи нещо против него. И за това за тях е оптимално комфортен, само че за нас... Уви, не.''

Калин Тодоров показа, че Петър Бояджиев му е споделил, че Делян Пеевски държи компрометиращи неща за съвсем всяка обществена персона в България.

Към края на присъединяване си журналистът изрази теза, че този, който е извадил компроматите против Бойко Борисов, които изтекоха през тази година, е бил задоволен от премиера по някакъв метод и за това нови компромати не се появяват. ''Аз имам вътрешна информация, че те държат доста по-сериозни неща, които могат да го унищожат не като политик, могат да го унищожат като обществена персона въобще. Самият факт, че не ги извадиха, значи, че реализираха вътрешно единодушие. Част от това вътрешно единодушие са парцелите на царя, те също са в тази схема'', довери Тодоров.

Калин Тодоров ще издаде новата си книгата ''Зад завесата на огромния брат'' някъде към 10 декември тази година.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР