380 млади доброволци от граничните региони на България и Сърбия

...
380 млади доброволци от граничните региони на България и Сърбия
Коментари Харесай

Близо 400 души от България и Сърбия са обучени за реакция при бедствени ситуации

380 млади доброволци от граничните райони на България и Сърбия са подготвени и готови за присъединяване в избавителни интервенции при изключителни обстановки. В рамките на образованието младежите са осведомени с типовете бедствия, провалите, които те оказват върху инфраструктурата, пожарната сигурност, търсене и избавяне на хора, сигурност при избавителни интервенции, оказване на първа помощ при животозастрашаващи положения, психична поддръжка и други Обученията са съчетани с на практика извършения.

В рамките на плана са основани и 10 нови доброволчески центъра. Така дружно с към този момент осъществени по предишен план общият им пердах става 20. В България те са в градовете Хайредин, Радомир, Перник, Монтана, Кюстендил, Дупница, Вършец, Враца, Видин и Ботевград. Центровете на територията на Сърбия са в градовете Зайчар, Владичин хан, Пирот, Ниш, Лесковац, Майданпек, Куршумлия, Княжевац, Бор и Алексинац. Доставено е и техническо съоръжение за доброволческите центрове и профилирани средства за потребление в изключителни обстановки.

При осъществяването на плана е създадена и тествана обща методология за младежко доброволчество в изключителни обстановки. Проведени са и две взаимни акции на доброволческите центрове - една в България и една в Сърбия.
 Снимка 565854
Източник:

Инициативата е продължение на взаимния план на двете доброволчески организации " Преместване на границите за доброволчество ", осъществен в интервала 2016 - 2018 година по програмата, с осъществяването на който бе основана мрежа от 10 доброволчески центъра за обществени услуги в трансграничния район. Мярката е отговор на зародилите изключителни обстановки в трансграничния район през предходните години като пожарите в Стара планина както от сръбска, по този начин и от българска страна, както и наводненията, които засегнаха цяла Сърбия през 2014 година

Проектът дава късмет на младежите да се занимават с доброволчество и да оказват помощ на способените институции при пораждане на изключителни обстановки, в съдействие със службите за пожарна сигурност и отбрана на популацията към Министерство на вътрешните работи, Червения кръст, Планинската избавителна работа и други Доброволческите центрове са връзката сред младежите и институциите и могат да реагират при основаване на изключителни обстановки, както и да работят по предварителната защита им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР