37-годишният мюсюлманин Хамза Юсаф е както първият имигрант начело на

...
37-годишният мюсюлманин Хамза Юсаф е както първият имигрант начело на
Коментари Харесай

Хамза Юсаф стана първият имигрант, положил клетва като премиер на Шотландия


37-годишният мохамеданин Хамза Юсаф е както първият преселник отпред на локалното държавно управление, по този начин и най-младият водач в историята на Шотландия. Облечен в черна роба, в наличието на фамилията си, той постави клетва като първи министър и се закле във честност на крал Чарлз Трети в най-висшия цивилен съд в Шотландия.

В понеделник Юсаф беше определен за водач на болшинството на Шотландската партия за самостоятелност (ШНП) с вътрешно гласоподаване. То беше провокирано предишния месец от изненадващата оставка на Никола Стърджън след осем години на поста, а през вчерашния ден Юсаф беше публично определен от Народното събрание да оглави шотландското държавно управление. То дава отговор за образованието, опазването на здравето и правораздаването.

По-късно през днешния ден се чака новият първи министър да разгласи състава на своето държавно управление, прибавя Българска телеграфна агенция.

В първата си тирада след оповестяването на успеха си в понеделник новият шотландски водач даде обещание да бъде част от " поколението, което ще реализира самостоятелност ", като акцентира, че народът на Шотландия " се нуждае от самостоятелност в този момент, повече от всеки път ".

Снимка: AP/БТА

Импулсът за поддръжка на независимостта се съживи след Брекзит, на който шотландците всеобщо се опълчиха.

Снимка: AP/БТА

Той обаче беше възпрепятстван от многократния отвод на Лондон да позволи произвеждането на нов референдум, заздравен от неотдавнашното решение на английския Върховен съд, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР