37-годишният Марчин Мернек е прекарал целия си живот във Варшава.

...
37-годишният Марчин Мернек е прекарал целия си живот във Варшава.
Коментари Харесай

Защо вече не мога да живея в Полша. Един хомосексуален разказва.

37-годишният Марчин Мернек е прекарал целия си живот във Варшава. Но в този момент се мести в Лайпциг дружно със своя сътрудник. Двамата не взимат това решение непринудено - то е добре премислено и планувано. “Първо мислехме за Берлин. Това беше първият град, в който отидохме. След това обаче посетихме общо 14 федерални провинции. Били сме в Германия доста пъти, тъй като хората ни харесват.”

Всичко се промени, когато ПиС пристигнаха на власт

Марчин и Мариуш схващат какъв брой е мъчно да си намериш жилище в Берлин. “И по този начин открихме Лайпциг за нас, един от дребното градове в някогашната Източна Германия, който продължава да пораства.” IT-специалистът и неговият другар към този момент се усещат добре там. В полския блог „ Новият живот “ Мернек споделя своите прекарвания с други емигранти. Той постоянно се е чувствал добре във Варшава и в никакъв случай не е мислел да емигрира. През последните шест години е живял с Мариуш в квартал Золиборж. „ Имахме положителни връзки с наемодателката ни и умерено можехме да останем още дълго там. “ Но когато „ Право и правдивост “ (ПиС) пристигнаха на власт, взехме решение да емигрираме.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински и цялата партия споделят възгледи, които са меко казано хомофобски. Те опонират на съществени човешки права. “Президентът на страната обществено разгласи, че ние не сме хора, а идеология. Той не осъзнава какъв брой хора наранява по този метод “, написа Мернек. Действително в акцията за своето преизбиране през 2020 година, която най-после се увенчава с триумф, президентът Анджей Дуда подхвана реториката на ПиС, известна от предходните предизборни акции. В нея концепциите на ЛГБТ придвижването се дефинират като рискови. Тяхната цел била да подкопаят основите на фамилията и да вредят на децата в Полша. ЛГБТ общността е по-разрушителна от болшевизма, твърди Дуда. “Опитват се да ни убедят, че става въпрос за хора, само че в действителност става въпрос за идеология.”

Толерантна Полша стана знак на нетолерантността

Сега всичко това излиза скъпо на Полша. Десетки общини и области, изключително в консервативните южни и източни елементи на страната, одобриха резолюции, ориентирани против ЛГБТ общността. В отговор Европейската комисия блокира част от финансирането им и стартира процедура против Полша за нарушение на Договора за Европейския съюз. Кампанията на ПиС против ЛГБТ се усеща изключително мощно във външнополитически проект: Полша, която е една релативно толерантна страна, в този момент се демонстрира пред целия свят като зложелател на половите малцинства. Представители на партията ПиС не се отхвърлят от тематиката, дезинформацията продължава да се популяризира. Никой нямал нищо срещу гейовете и лесбийките, единствено срещу “ЛГБТ идеологията”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР