37,32 лева е месечната вноска за задължителното здравно осогуряване от

...
37,32 лева е месечната вноска за задължителното здравно осогуряване от
Коментари Харесай

НАП: От 1 януари здравната осигуровка за безработни е 37,32 лв.

37,32 лв. е месечната вноска за наложителното здравно осогуряване от 1 януари 2024 година за хората, които я заплащат сами (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не упражняват трудова активност като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Националната организация за приходите (НАП). До момента вноската беше 31,20 лева

От началото на годината е повишен минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се и сега той е 933 лева Съсласно Закона за здравното обезпечаване неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху месечен застрахователен приход не по-малко от 466,50 лева и не повече от 3750 лева месечно.
 1516,41 лева е междинният застрахователен приход за месец ноември 2023 година
1516,41 лева е междинният застрахователен приход за месец ноември 2023 година

Това прецизираха от Национален осигурителен институт

Срокът за заплащане на вноските е до 25-то число на месеца след този, за който се отнасят. Вноската за януари 2024 година би трябвало да бъде платена най-късно до 25 февруари т. година или в първия идващ работен ден, защото тази дата се пада в неделя. Хората, които би трябвало сами да заплащат здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Тя се подава на Национална агенция за приходите или дипломиран електронен автограф (КЕП), посредством Портала за електронни услуги или в офис на приходната организация в същия период. Здравноосигурителните права се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три месечни вноски в границите на 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца предо този, в който лицето потърси здравна помощ за сметка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Прекъснатите здравноосигурителни права се възвръщат при възнаграждение на всички вноски за последните 60 месеца, считано от датата на заплащането. Справки за здравноосигурителния статус и за неплатени здравноосигурителни вноски могат да се вършат посредством със свободен в. Справка за здравния статус жителите могат да създадат непрекъснато и на телефон: 0700 18 700 (на цена, според цената на съответния оператор). Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски.
 Приеха на първо четене Закон за здравното обезпечаване
Приеха на първо четене Закон за здравното обезпечаване

Законът влиза със задна дата - 12 юли
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР