36 украински семейства и едно българско бяха настанени тази сутрин

...
36 украински семейства и едно българско бяха настанени тази сутрин
Коментари Харесай

Настаниха 90 украински бежанци в нови общински жилища в Благоевград



36 украински фамилии и едно българско бяха настанени тази заран в общинските обществени жилища в кв. " Освобождение " в Благоевград. Сред настанените са 40 деца, самотни майки с малолетни деца и 8 мъже. Жилищата са изцяло нови и оборудвани с всичко належащо за живот – тв приемник, ледник, кухненско съоръжение, готварска печка, душ кабина, мека мебел. Кметът Илко Стоянов персонално връчи ключовете на новодомците и разгласи, че приема украинските бежанци като част от жителите на Благоевград.



" Радвам се, че община Благоевград съумя да ви даде заслон. Още от първия ден споделих, че вие сте част от нашата общественост. Винаги можете да разчитате на общината и на мен като кмет, ще продължим да се отнасяме към вас, както към всички наши съграждани. Имате опция да поддържате дружно този блок и пространството към него – българи и украинци. Ще оказваме помощ с работа и социализация. Знам, че на всички ви е тежко, да си пожелаем час по-скоро да дойдат по-добри времена “ – сподели Илко Стоянов.



По време на церемонията украинците благодариха на община Благоевград за опцията да намерят своя нов дом. " Ще се стараем да живеем тук образцово, разбираме, че това е огромен жест към нас " – сподели бесарабска българка, която от месеци живее в Благоевград. Елена от Болград с изключение на ново жилище, за което през днешния ден получи ключове, от понеделник ще стартира работа в търговски обект. " Благодаря на кмета Илко Стоянов и цялата администрация, които са съпричастни към нашите проблеми. За нас тук е умерено, хората са доста доброжелателни, щастлива съм, че детето ми ще играе в свободна страна " – сподели разчувствана тя. Киевчанката Ирина намира Благоевград хубав и прелъстителен, същински нравствен център.



Община Благоевград е първата в страната, настанила бежанци от Украйна в обществени жилища.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР