36-годишният Ангел Ангелов извади кръста от водите на р. Янтра

...
36-годишният Ангел Ангелов извади кръста от водите на р. Янтра
Коментари Харесай

Варненец спаси кръста на Богоявление в Габрово

36-годишният Ангел Ангелов извади кръста от водите на р. Янтра в конкуренция с десетки други, осмелили се да скочат в студените води на реката.

Ангел – спасителят на богоявленският кръст тази година, е от Варна и е на отмора в местността Узана.

Решава да съблюдава традицията, както прави от години и за седми път взе участие в ритуала, този път в центъра на България. Улавя кръста за повторно и пожелава на себе си, фамилията и всички хора най-много здраве.

По традиция кметът на Габрово посреща извадилия кръста и го подарява с бутилка алено вино. На Ангел Таня Христова пожела здраве шанс и благополучие, да се радва на положителни каузи и правилни другари и на своя дребен именик – синът му Йоан.

Сред множеството юнаци в реката се открои и единадесетгодишният Мартин Илиев - най-малкият участник в ритуала. Той признава, че е било много студено, само че доста вълнуващо и споделя, че с наслада ще продължи тази традиция и следващата година още веднъж ще опитва да улови кръста.

Богоявленският празник в Габрово стартира с молебен за здраве в храм " Успение на Света Богородица ", откъдето потегли шествие, водено от свещениците от габровска духовна епархия. Минути преди потапянето на кръста на площад " 1 -ви май " беше осъществен и водосвет за празника.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР