3500 британски паунда в замяна на две седмици телевизия, видео

...
3500 британски паунда в замяна на две седмици телевизия, видео
Коментари Харесай

Доброволци ще получат по 3500 паунда, за да ги заразят с коронавирус в търсене на ваксина

3500 английски паунда в подмяна на две седмици телевизия, видео игри или книга на дивана - само че и с ковид в кръвта и в изолираност. Тази оферта е препоръчана на 24 души във Англия в опитите да бъде открита ваксина против китайския ковид Ковид-19, споделя английският вестник " Таймс ".

Експериментът се прави от компанията Hvivo, една от над 20 компании и организации, опитващи да развият ваксина против вируса, който до момента е умъртвил над 3500 души. Целта е да има по какъв начин да бъдат предпазени най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с към този момент съществуващи здравословни проблеми.

Сред хората, които знаят от първа ръка по какъв начин минава подобен опит, е българката Мария Пиргова, интервюирана от " Таймс ". Миналия месец тя е прекарала две седмици в лабораторията на Hvivo, участвайки в търсенето на нова ваксина против респираторно-синцитиален вирус.

" Много съм натоварена в университета, тъй че нямам време да си намеря и работа ", споделя тя. " Използвах парите, с цел да си платя сметките, до момента в който изучавам за изпитите през май ".

В Америка Коалицията за нововъведения за подготовка за епидемии (Cepi) спонсорира четири плана, измежду които един от биотехнологичната компания Moderna. Британски фармацевтични колоси като Glaxo Smith Kline, която си партнира с китайската Clover Biopharmaceuticals, също търсят ваксина.

Печалбите са обилни - френската Sanofi, която е един от най-големите международни производители на ваксини, завоюва 1.9 милиарда евро предходната година от противогрипни ваксини. Но основаването на такава срещу ковид ще отнеме най-малко година, счита специалистът по вирусология проф. Джон Оксфорд от Лондонския университет " Кралица Мери ".

Работата по ваксини стартира през януари, когато китайски откриватели разпространиха генетичните данни на вируса. Cepi, която бе учредена в отговор на епидемията от ебола през 2014 година, е главен източник на финансова помощ, която може да доближи до 2 милиарда $, счита изпълнителният ѝ шеф Ричард Хатчет.

Планът на Hvivo е да тества по-малко рисков вирус, който обаче е непосредствен до Ковид-19. За това е належащо позволение на регулаторната организация, което още се чака. Щом един път бъде получено, до 24 доброволци ще бъдат сложени под карантина в лабораторията в Queen Mary BioEnterprises Innovation Centre. Те ще бъдат инфектирани с два варианта на ковид - 0C43 и 229E, които са от същото семейство, само че предизвикват единствено леки респираторни заболявания. Очаква се доброволците да кашлят и да получат признаци на настинка.

През двете седмици те ще бъдат посещавани единствено от сестри и лекари със защитно облекло, които да събират тайни за тестване. Участниците няма да имат право да вършат физически извършения, даже храната им ще бъде строго следена.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (269)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР