35% от учителите в Европа са подложени на стрес, докато

...
35% от учителите в Европа са подложени на стрес, докато
Коментари Харесай

Учителите на ръба на нервна криза

35% от учителите в Европа са подложени на стрес, до момента в който в България 60% от педагозите са прочувствено и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят.

Това демонстрира проучване на КТ " Подкрепа ", което беше показано във Велико Търново на национална конференция с учители, с просветителния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, заяви БНР.

За понижаване на напрежението у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които плануват по-ранно пенсиониране на педагозите.

Обсъжда се и специфична стратегия за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум. Според КТ " Подкрепа " би трябвало да се понижи натоварването на учителите след 50-годишна възраст.

Много от учителите безусловно се разболяват от напрежението в учебните заведения и преди Covid-ситуацията и в този момент, разяснява Ваня Янкова от Силистра и акцентира, че учителското съсловие упорства за по-ранно пенсиониране.

Учителите и в този момент може да се пенсионират с 3 години по-рано, само че по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има опция за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в Народното събрание, уточни общественият министър Деница Сачева.

В момента се договаря по линия на Националния застрахователен институт учителите над избрана възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за прочувствено и физическо възобновяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР