35 български шофьори на ТИР-ове са били свалени от кабините

...
35 български шофьори на ТИР-ове са били свалени от кабините
Коментари Харесай

Свалиха 35 български шофьори от камионите им в Белгия, ТИР-овете конфискувани |

35 български водачи на ТИР-ове са били свалени от кабините на камионите им след масирана акция на белгийската федерална полиция в неделя навръх православния Великден, заяви профилираният портал Diario de transporte. Според инспекция на OFFNews всички са работели по документи за компания, записана в кв. Въбел в Търговище.

В ранните часове на деня десетки полицейски коли и коли без означение обкръжили камионите с българска регистрация в местността Тесендерло (Североизточна Белгия). Всички 35 водачи неотложно трябвало да изоставен камионите си, оставяйки в тях всичките си персонални движимости. След това българите са откарани в полицейския сектор, където са разпитвани в продължение на целия ден, а едвам вечерта са откарани в хотел наоколо. Съобщено им е, че могат да се върнат при камионите си в понеделник, само че единствено с цел да вземат от кабините персоналните си движимости.

Според Diario de transporte всички камиони са иззети от полицията и ще бъдат материално доказателство в досъдебно произвеждане за нарушение на общественото и данъчното законодателства в Белгия. Във връзка със същото произвеждане били и неделните разпити на водачите. Оказало се, че всички българи работят в белгийска компания и извършват активността си на територията на Белгия, въпреки да били назначени от мним български филиал с погашение на български заплати. Филиалът бил от т. н. пощенски кутии и не е правил в България никаква активност, с изключение на регистрацията на камионите на българска територия и подписване на български трудови контракти с водачите.

Справка на OFFNews сподели, че притежатели на българския филиал на компанията са двама братя, турци от Белгия и жител на Турция. Бърза инспекция за броя на обществено обезпечените лица демонстрира, че към януари т. година компанията е плащала осигуровки на 32 души. През 2016-2019 допреди пандемията броят им се е движил към 90-120, а активността си компанията реализира в този тип от 2011.

Белгийският транспортьор, който се е решил на такава скица е застрашен от високи финансови наказания, а притежателят на компанията може да стигне и до пандиза. В хода на досъдебното произвеждане ще се търсят доказателства за отбягване на данъчното облагане в Белгия и заплащането на обществени осигуровки.

Ситуацията е трагична за нашите сънародници, доколкото са били безусловно изхвърлени от кабините си. Всичките 35 водачи са се обърнали към белгийския синдикат BTB-ABVV, с молба за подпомагане и помощ. Синдикатът към този момент е задействал своите процедури, като е уведомил и браншовия профсъюз в България.

Вероятно водачите ще получат някаква помощ за завръщането им в България и ще им бъде препоръчана работа във компании, работещи на ярко. За проблема е осведомена и Европейската ревизия по труда ELA, с цел да бъда разширено следствието и в България. Възможно е в предстоящ развой българите да претендират за равнене на възнагражденията от междинното за България си с тези в Белгия най-малко за последните два месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР