"Високата вода" във Венеция уби 11 души, наводни площад "Сан

...
"Високата вода" във Венеция уби 11 души, наводни площад "Сан
Коментари Харесай

"Високата вода" във Венеция уби 11 души, наводни площад "Сан Марко"

"Високата вода" във Венеция умъртви 11 души, наводни площад "Сан Марко"
Мозайката на катедралата "Сан Марко" във Венеция и два гоблена от известния испански художник Хуан Миро са развалени от наводненията в града, заяви италианската организация АНСА.

Дъждовете наводниха цялата централна част на базиликата на едноименния площад. Пострадаха мозайки, монументални бронзови византийски кресла, мраморни колони.

Гоблени на Миро са изложени в двореца "Загури" за изложбата "От Кандински до Ботеро - всички за една цел", която би трябвало да бъде отворена за обществеността на 1 ноември. Помещение на първия етаж на двореца също беше наводнено заради техническа щета на тоалетната. Силното напрежение от покачването на водното ниво е довело до пробив на тръба, съобщи ТАСС.

Всички останали произведения от ХХ век са избавени, тъй като са били трансферирани на горния етаж. Само Миро е останал на приземния етаж. И двата гоблена към този момент са доставени в специфични работилници за реституция.

В резултат на разразилата се в Италия буря 11 души са починали през последните 24 часа, основно заради рухването на дървета, повалени от мощни пориви напразно.

Според локалните управляващи "acqua alta" (високата вода) е достигнала до 156 сантиметра в ранния следобяд, а дървените платформи, които нормално се слагат на основните проходи в ренесансовия град, не са били задоволителни, с цел да обезпечат безвредно прекосяване по ниско разположения площад. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР