34 професионални паралелки повече спрямо миналата година, което прави общо

...
34 професионални паралелки повече спрямо миналата година, което прави общо
Коментари Харесай

2:1 за професионалните паралелки след 7. клас в Пловдивско

34 професионални паралелки повече по отношение на предходната година, което прави общо 148 в цялата Пловдивска област, ще одобряват седмокласници през идната акция. Профилираните остават същия брой - 88. Това е заложено в план-приема, който бе признат на съвещание на Постоянната комисия по заетостта в регионалната администрация и ще бъде импортиран за утвърждение в МОН.

С този план се усилва още превесът на професионалните паралелки – наклонност, която стартира предходната година. Съотношението към този момент е 63% към 37% и от ден на ден клони към 2:1, преди беше 56 към 44 %.

Завършващите тази година седмокласници са 5761, което е повече по отношение на миналогодишния випуск с главно обучение. Разликата ще бъде поета напълно точно от професионалните паралелки.

Ако всички декларирани 236 професионални и профилирани паралелки се изпълнят с по 26 възпитаници, ще останат 375 свободни места. Този „ запас ” е очакван от една страна, с цел да има избор и пазарен принцип, от друга – защото всяка година в тукашни учебни заведения аплайват и деца от други области.

При оформянето на план-приема се ръководихме от политиката на МОН да има повече професионални паралелки и повече от така наречения STEM профил – математика, естествени науки, IT и техника, изясни Иванка Киркова, шеф на Регионалното ръководство по обучение. Отчетена е също информацията от национално и районно показани работодателски организации по отношение на упования недостиг на фрагменти. Разчетът е съгласуван с общинския проект за прекосяване на едносменен режим в идващите 9 година Взети са поради също броят на учениците, осъществените паралелки в миналогодишната акция и уговорките да бъдат обхванати седмокласниците, които следващата година ще са към момента на възраст, в която наложително би трябвало да вървят на учебно заведение.

Ръстът на STEM паралелките в региона ще е с 9%, в случай че се извърши план-приемът.

По дуалната форма ще образоват 24 професионални паралелки в региона, като Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура декларира банкет на седмокласници само и напълно по тази система – в 5 паралелки.

17 от декларираните специалности са нови и се разкриват за първи път от учебните заведения, които ги оферират. Сред тях са специалностите приложно програмиране в СУ „ Христо Ботев ” в Калофер, електронна търговия – в СУ „ Христо Проданов ” в Карлово и в школото в село Маноле, локомотиви и вагони в Автото, оператор на осведомително обезпечаване – в СУ „ Проф. Асен Златаров ” в Първомай.

Подробности – в приложение „ Образование ” във в. „ Марица ” в четвъртък

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР