34% от автобусите, които ще возят в България и за

...
34% от автобусите, които ще возят в България и за
Коментари Харесай

Поне 34% от новите автобуси трябва да са еко до 2 години

34% от рейсовете, които ще возят в България и за които след 22 декември ще се вършат поръчки за транспорти по постоянни линии от общините, би трябвало да са чисти. Това планува план за разпореждане на Министерския съвет по предложение на министъра на превоза. То дефинира условията към транспортните средства при поръчките на организациите в обществения бранш.

Чисто транспортно средство се дефинира на база на излъчванията, които отделя. Те са избрани в специфична таблица към наредбата. За рейсовете означава

да се движат с различно на дизела гориво - примерно метан, разясниха от министерството на превоза. Може да се купуват и електрически транспортни средства, или задвижвани от водород.

Когато община афишира конкурс за постоянни линии, измежду критериите към превозвачите ще би трябвало наложително да има условие за % на транспортните средства, които да са чисти. Примерно в случай че някоя компания желае да вози със 100 рейса по натоварена линия, то 18 от тях би трябвало да дават отговор на екоизискванията.

В таблицата за първия интервал, който е до 31 декември 2025 година, с изключение на условието 34% да са чисти рейсове има и още едно - 17% от тях да са с нулеви емисии

- да са електрически или на водород, това прави към 3 транспортни средства. Ако 80% от парка е от двуетажни рейсове броят на тези с нулеви излъчвания може да е 8,5 на 100. Според специалистите на транспортното министерство това би могло да се отнася най-много за столичната община.

От 1 януари 2026 година поръчките на общините за автобусни линии би трябвало да са с условие 48 на 100 от автопарка на превозвача да е с чисти машини.

Има сложени условия и при покупката посредством публични поръчки и на леки коли. 17,6% от тях би трябвало да са чисти до края на 2025 година За камионите условието е да са 7%. До 2030 година 48% от рейсовете и 8 на 100 от камионите би трябвало да са задвижвани от различни горива.

От тези условия изключения се вършат за земеделска и горска техника, верижни машини, транспортни средства за въоръжените сили, за гражданска отбрана, пожарната и Министерство на вътрешните работи. Не се отнася и за коли за спешна помощ и автокранове.

В мнението на Министерския съвет към плана за разпореждане се желае информация за изискванията на директивата какви са установените проблеми и нуждата от приемането, кои са директно засегнатите и заинтригувани страни, кои са органите с задължения в процесите и т.н.

При оценката на въздействието на този нормативен акт се позволява, че би могло в началото - в кратковременен проект, да се следи повишение на разноските при възлагане на публични поръчки. Това може да докара до завишаване на средствата за вложения в нови технологии, само че след това ще се компенсира с повишение на конкурентоспособността им.

Новите текстове са по отношение на изменение на евродиректива за чисти превозви средства от 2019 година Основен акцент в нея е потреблението на публичните поръчки като един от най-важните принадлежности за увеличение каузи на чистите транспортни средства. По този метод общественият бранш ще може да оказва значително въздействие за стимулиране предлагането на по-ефективни, по-малко замърсяващи артикули и услуги на пазара.

С използването ѝ в националното законодателство и нормативни документи, оповестяването на публични поръчки на министерства, общини, ведомства процентът за чисти коли става наложителен.

За забавянето при въвеждането на директивата Европейската комисия е завела дело. Промените в Закона за публичните поръчки към този момент са факт, наредбата е предходна публично разискване, в този момент е ред на постановлението.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР