34-годишна омъжена жена получи нов шанс да дарява живот. А

...
34-годишна омъжена жена получи нов шанс да дарява живот. А
Коментари Харесай

Шанс за живот: Българин участва в революционна операция на млада жена

34-годишна омъжена жена получи нов късмет да подарява живот. А български доктор е част от екип във Англия, направил първата в страната трансплантация на матка на пациентка. Неин донор стана сестра ѝ.

С интервенция в болница „ Чърчил “ в Оксфорд тя получи матка от своята 40-годишна сестра, която има семейство и към този момент е родила две деца. Затова е поискала да я подари на сестра си.

Пациентката, която живее в Англия и избира да резервира анонимността си, е замразила свои яйцеклетки, с цел да зачене ин витро. В интервенцията по присаждането на матката през февруари взе участие и анестезиологът доктор Петър Димитров. Разказва, че е траяла съвсем девет часа и половина.

Д-р Димитров е анестезиолог в екипа на хирурзите проф. Ричард Смит и доктор Изабел Кирога от лечебните заведения на университета Оксфорд. 

„ Повечето интервенции са за спасяваното на живот, малко са обаче тези, които ти дават опция да дадеш живот. В този смисъл интервенцията е неповторима. В света има към 90 такива интервенции и 49 родени деца. Така че триумфи има в това направление “, изяснява анестезиологът.

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който визира една на 5000 дами. „ Безплодието е сериозен проблем, води до меланхолия, рискът от самоубийства е доста по-голям. Има дами с ниско самочувствие, тъй че това е интервенция, която усъвършенства качеството на живот и себеоценката на дамите “, добавя доктор Петър Димитров, представен от bTV.

Той е родом от Златоград, приключва медицина в България, само че се открива в Англия, преди България да влезе в Европейски Съюз.

„ Аз повторих всичко, беше много мъчно. Взимах нови изпити. След това взех изпити, с цел да стана член на кралското сдружение по анестезиология. Взех и европейска тапия по анестезиология. Заслужава си, то това ми е работата. Удовлетворението е ежедневно. Да работиш с хора и да им помагаш е голямо благосъстояние. Винаги бих повторил това, което върша “, споделя още анестезиологът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР