33 предложения бяха разгледани и гласувани на днешното редовно заседание

...
33 предложения бяха разгледани и гласувани на днешното редовно заседание
Коментари Харесай

Напрегната сесия на ОБС-Благоевград, ето какво решиха съветниците

33 оферти бяха прегледани и гласувани на днешното постоянно съвещание на Общински съвет Благоевград. Общинските съветници дадоха позитивен избор по три Наредби, касаещи потребностите на жителите в община Благоевград.

Дебати провокира предлагането на кмета на Благоевград Илко Стоянов по отношение на приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за разпределяне и погашение на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и развъждането на деца на територията на община Благоевград.

Една от признатите промени визира условията, на които би трябвало да дават отговор родителите или настойниците. Според направеното изменение от разпределяне на еднократната помощ ще могат да се възползват фамилии, в които единият родител/ аставник има уседналост най-малко две години на територията на Община Благоевград, а вторият най-малко шест месеца.

Друга от измененията касае периода на погашение на средствата. Общинските съветници одобриха решение, съгласно което средствата ще се изплащат до привършване на парите, заложени в годишния бюджет на Община Благоевград.


Семействата, които не съумеят да получат финансовото стимулиране в границите на бюджетната година, ще получат средствата в границите на идната, по реда на постъпване на заявките.
Още една смяна бе направена след гласоподаване от общинските съветници - срокът за разглеждане на документите от страна на комисията се усилва от 1 на 3 месеца.

След къси диспути локалният парламент гласоподава и предлагането на кмета по отношение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за определяне на жилищните потребности на жители, прилагане и ръководство на общински жилища в Община Благоевград, дружно с измененията дадени в идентичните мнения на непрекъснатите комисии към Общински съвет -

Комисията по стопанска система, капиталово поощряване и обмисляне, са дали друго мнение и Комисия по развиване на селските региони, земеделие и горско стопанство

В тях се споделя, че:

Преустановява се подаването на Заявления за закупуване на общински жилища по реда на Наредбата за реда и изискванията за отдаване чартърен и продажба на общински жилища в община Благоевград, за период от 2 /две/ години, от момента на влизане на актуалната разпоредба в действие.

Предоставя се период от 3 месеца, след влизане в действие на актуалната Наредба, за лицата ползващи досега общински жилища предоставени им по реда на Наредбата за реда и изискванията за отдаване чартърен и продажба на общински жилища в община Благоевград, да подадат Заявление за закупуване на общинско жилище.

Започнатите производства, в това число и подадени заявки за закупуване на жилище предоставено по реда на Наредбата за реда и изискванията за отдаване чартърен и продажба на общински жилища в община Благоевград, и утвърдени процедури по закупуване, по които има влезнали в действие решения на Общински съвет Благоевград, се довършват по реда на Наредбата, по която са почнали като се изключи условието на член 5, алинея 1, т. 5 на Наредбата за реда и изискванията за отдаване чартърен и продажба на общински жилища в община Благоевград.

В „ Наредба за реда и изискванията за определяне на жилищните потребности на жители, прилагане и ръководство на общински жилища “ бяха направени и още няколко промени, измежду които:
Да се прави задълбочено проучване на приходите на наемателите, с цел да не бъдат допускани лица с по-големи приходи, които да живеят или да закупят общинско жилище;

Лицето, което желае да закупи жилище, не би трябвало да е прехвърляло парцел в Община Благоевград през последните 10 години.

По време на съвещание на локалния парламент беше подкрепено предлагането на кмета, по отношение на Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, съгласно което се трансформира таксата за некастрирано домашно куче от 130 лева на 30 лева
По време на днешното постоянно съвещание с 36 гласа „ ЗА “ съветниците утвърдиха предлагането, касаещо единични цени на строително-монтажни работи на постройка с идентификатор 04279. 613. 268. 1 по КККР на гр. Благоевград, Община Благоевград, област Благоевград, с адрес на постройката: гр. Благоевград, ул. „ Арсений Костенцев “ № 7 (Това е постройката на Купола, където община Благоевград е притежател на 14% от общия комплекс сгради).

Одобрено беше предлагането на кмета на община Благоевград Илко Стоянов за кандидатстване по процедура за набиране на планови оферти за финансиране от Фонд „ Социална протекция “ към Министерството на труда и обществената политика, Компонент 1 „ Придобиване на дълготрайни активи и настоящо поддържане на материалната база и създаване на нова, реорганизация и рационализация на съществуващата материална база за даване на обществени услуги “, касаещо ЦНСТ „ Св. Иван Рилски “ в ж. к. „ Струмско “.
След къса полемика, с цялостно болшинство, общинските съветници утвърдиха

Предложение № 60-00-71/04. 03. 2022 година, по отношение на разпределяне на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград подали съответните заявки, по отношение на Вътрешни правила за работа на Комисията за разглеждане на заявките за приемане на еднократна финансова помощ от бюджета на Община Благоевград.

На извършеното през днешния ден съвещание на Общински съвет Благоевград бяха гласувани и постановени 33 решения.
След привършване на дневния ред, ръководителят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков закри съвещанието.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР