33 метра под земята. Истинско ъндърграунд пространство. По време на

...
33 метра под земята. Истинско ъндърграунд пространство. По време на
Коментари Харесай

Зелена светлина: от бомбоубежище до оранжерия

33 метра подземен. Истинско ъндърграунд пространство. По време на Втора международна война това подземие било употребявано като бомбоубежище. Един актуален майстор-готвач обаче реши да го трансформира в оранжерия. Смело решение, зад което стои кулинарен създател с италианско родословие.

Храната е свята и за това с нея не би трябвало да се вършат взаимни отстъпки - предписание, което Фабрицио Паулантонио не нарушава в кухнята. Воден от това разбиране, той търсел нови благоприятни условия, с цел да предлага на клиентите си свежи зеленчуци. Не доставени от магазина, а откъснати преди малко от корена. Мисия, съвсем невъзможна в Лондон. Или пък не напълно... Защото съществува и разновидността " подземна оранжерия ".

За развъждането на зеленчуци се употребява 70% по-малко вода спрямо обичайното земеделие. В подземните оранжерии от този вид използването на пестициди е изключена. За подкрепяне на фотосинтезата е инсталирано LED осветяване, което доставя нужната светлина на растенията.
Ричард Балард, съосновател на компания за подземни оранжерии: Какво се случва на пазара в този момент, най-големите ограничавания идват от цената на силата и от цената на работната ръка. А какво ще се случи след 20-30 години, с развиването на изкуствения разсъдък и роботите. Те ще пренесат трудовия пазар на едно друго равнище. Преди 40 години никой не мислеше за безвъзмезден достъп до информация. А вижте какво се случва в този момент в интернет. Следващата стъпка е силата. Същото ще се случи и с силата.
Оранжерията обаче не е самоцелно основана. Данните от подземната градина се изпращат в университета Кеймбридж, с цел да бъдат включени в анализите за търсене на нови аграрни решения поради опасността от рецесията с дефицит на храна.

Градини в бомбоубежищата? Ето още една картина от фантастичните романи, която малко по малко се трансформира в действителност. Поне в градовете, където осмислянето на пространствата търси нови и работещи измерения. Подземните градини са един от методите природата да се завърне в гъсто обитаемоте места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР